/ iStock/Getty Images
Учени откриха връзка между вулкана Килауеа в Хавай и цъфтежа на водораслите, съобщи ЮПИ.
 
През лятото м.г. над 1 милиард тона лава от Килауеа се изляха в Тихия океан. Събитието само по себе си не излезе извън нормите, но когато изследваха спътникови снимки на вулканичното изригване, учените с изненада откриха второ "изригване", този път на водорасли край хавайския бряг.

12-те най-величествени и респектиращи вулкана в света (СНИМКИ) Специалисти от университета на Хавай и Южнокалифорнийския университет извършиха изследване и откриха идеалните съставки, които са нужни за растежа на водораслите - повишено ниво на нитратите, желязо, фосфати. Учените знаеха, че лавата не е тор, който може да предизвика цъфтежа на водораслите. "Нямаше причина да очакваме наблюдавания цъфтеж на водораслите. Лавата не съдържа нитрати", заяви геохимикът Сет Джон от Южнокалифорнийския университет.
 
Предизвиканото от човешка дейност стимулиране на цъфтежа на водорасли обикновено е свързано с достигането на торове до морето.

Надежда за кораловите рифове Учените бяха наясно, че лавата не е предизвикала цъфтежа. "Когато водорасло расте, в редица случаи се изяжда от планктон. Единствената възможност да се стигне до подобен цъфтеж е да е бил нарушен балансът", поясниха от екипа.
 
След като анализираха последователността на събитията, учените заключиха, че внезапното изливане на лава е станало причина за издигане на маси вода от дълбините към повърхността. Парчета горещи разтопени скали са потънали в морските дълбини и са загрели студени маси вода, предизвиквайки издигането им на повърхността. Затоплените маси вода са донесли със себе си хранителни вещества, стимулирайки растежа на водораслите. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

И още:

Най-добрите места за гмуркане в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Българин основа нова държава в Тихия океан


Странни обитатели изумяват учените в подводен вулкан (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА