По света има приказни места, където човек може да се забавлява и да почива пълноценно. Затова и туристите от цял свят ги предпочитат за своята ваканция. Вижте най-добрите места за гмуркане в света:

10 места, които трябва да посетите през 2018-а (СНИМКИ)

Маая Тила, Малдиви


Райската островна държава Малдиви е мечтана дестинация не само за почивка за хиляди хора, но се слави като едно от най-добрите места за гмуркане в света.

Подводната флора и фауна, кораловите рифове, тюркоазените чисти води предлагат отлични условия, както за гмуркане с шнорхел и плавници, така и за напреднали гмуркачи, които могат да се спуснат на дълбоко, за да опознаят невероятния подводен свят. Маая Тила е коралов остров с диаметър 80 кв.м. който лесно може да се обиколи от всички страни само с едно гмуркане.

Малдиви
Gettyimages

Бонаир, Нидерладски Антил

Бонаир се намира на север от Венецуела, северните Кариби, в близост до други два по-известни острова – Аруба и Кюрасао и е известна като атрактивна морска дестинация, идеална за морските фотографи. Това всъщност е морски парк, който предлага безброй възможности за опознаване на подводния свят, който е дом на над 470 вида риби. Най-доброто време за посещение е периодът от септември до ноември, когато морето е спокойно и могат да се опознаят обитателите край кораловия риф, като различни видове акули, морски костенурки и риби папагал. Някои части на острова са защитени и там могат да се наблюдават фламинго и игуани.

Късче от рая: Коста де ла Лус – безкрайни девствени плажове (СНИМКИ)

Грейт Блу Хол, Белиз

Малката островна държава Белиз през последните няколко години се нарежда в топ дестинациите за подводен туризъм. Рифовете край Голямата синя дупка са много дълбоки, обитават се от акули и безброй пъстроцветни риби, които са характерни само за този район на Карибите. Видимостта е 30 метра и спускайки се бавно надолу, можете да видите представители на морската фауна, като гигантската риба тон, които внезапно изчезват в синята бездна, търсейки хладина и тъмнина. На 25 метра дълбочина се намират невероятни причудливи пещери със сталагмити и сталактити, които очакват най-смелите гмуркачи.

Рангироа, Полинезия

Едно от най-мечтаните и спиращи дъха места за почивка е Френска Полинеизия. Архипелагът Туамоту се намира на 400 км. от малката островна държава Таити и е едно от най-изолираните места в света. Атолът Рангироа означава „огромно небе“ и е вторият най-голям атол в света. Приливът пълни лагуната на всеки шест часа и носи със себе си милиони дребни риби, храна за големите хищници. Някои от представителите на морската фауна са тигрова акула, рифова акула, дружелюбни делфини и стотици видове разноцветни риби. Приказният атол може да се обиколи и с лодка из кораловата лагуна.

Десетте най-красиви плажа в света

Малките Каймани, Западни Британски Инди

Повечето Карибски острови, известни като дайвинг дестинации, днес не са това, което са били преди години, поради замърсяването, причинено от прекаленото застрояване с хотели и прекомерния риболов. Малкият Кайманов остров обаче е успял да съхрани богата екосистема и подводно богатство. Островът е с население само 200 жители и в северната му част има впечатляваща коралова стена с кристално чиста вода. Гмуркането в тази част е подходящо за начинаещи - водата е топла и плитка. Представителите на морската фауна са пъстроцветни риби и причудливи корали.

Кариби
ThinkStock/Getty Images

Сурин и Симилан Айлъндс, Тайланд

В близост до границата между Тайланд и Бирма има низ от острови в Андаманско море.Т ук възможностите за гмуркане са безброй - малки островчета като Кох Бон, който се издига от дълбините на океана и поради изобилието от планктони привлича китови и леопардови акули и манти. Да плуваш с китова акула, която достига дължина от 14 метра е преживяване за цял живот. Най-доброто време за посещение е от октомври до април, когато температурата на морската вода на повърхността достига 30 градуса.

Скритият плаж, за който всички мечтаят (ВИДЕО/СНИМКИ)

Бикини Атол, Маршалови острови

Атолът Бикини е рай за любителите на потънали кораби. Намира се някъде по средата между Австралия и Хонолулу и е част от архипелага на Маршаловите острови. Това отдалечено кътче суша е едно от най-малко познатите и изследваните сред водолазите. През 1950 г. мястото е било използвано като изпитателна площадка на няколко военни кораба, включително USS Saratoga – самолетоносач, по-дълъг дори от Титаник. Атолът Бикини е необитаем, а лагуната край него се е превърнала в неофициален морски резерват с изключително богато разнообразие от корали и пъстри риби. През годините много смели водолази са се спускали в дълбоките води край атола, където се намират потънала японска подводница и няколко американски разрушителя.

Шарм ел-Шейх, Египет

Курортът Шарм ел-Шейх в Египет през последните години придобива славата на прекрасен рай, който привлича туристите не само с отличните условия за почивка, но и с кристално чистите води на Червено море и с очарователни рифове убежище на стотици видове пъстроцветни риби.Морето мие безкрайните пясъчни плажове, а екзотичният пейзаж се допълва от палми и дъхави цветя. Водните спортове като каякинг, каране на водни ски и разбира се гмуркане са една от визитните картички на Египет. Топлите води на Червено море са богати на коралови рифове и разнообразни морски животни, които са истинска тръпка за търсачите на силни усещания. Можете да изберете и гмуркане до потънали кораби от Втората световна война или морски паркове с богата морска флора и фауна.

Шарм ел-Шейх, Египет
Gettyimages


Код Хол, Големият бариерен риф

Едно от най-големите чудеса на природата – Големия Бариерен Риф край Австралия си е извоювало славата на най-доброто място за гмуркане в света. Морският „парк“ е разположен на площ от 350 000 кв.км. (над три пъти по-голям от площта на България). Защитеният рифт се обитава от десетки хиляди представители на морската флора и фауна. Над 350 вида корали изграждат рифа, който е най-големият жив организъм и може да се види дори от космоса. Водата край кораловия риф е кристално чиста, а при отлив някои от коралите изплуват на повърхността, което прави наблюдението им по-лесно.

Големият бариерен риф
Gettyimages

Лейанг Лейанг, Борнео, Малайзия

Островът Лейанг Лейанг се намира на 300 км. северно от Кота Кинабалу, край бреговете на остров Борнео част от Малайския архипелаг. Изолираният остров в Южнокитайско море е кацнал на ръба на атол, който се издига на 2 000 метра от дълбините на океана. Лейанг Лейанг се състои от 13 коралови рифа, образуващи убедителна подводна панорама. Водният спорт е основна дейност на острова, който е превърнат в луксозен курорт. Туристите могат да се насладят и на красиви пернати обитатели от защитения парк за птици, който се намира на острова. Ако такъв вид приключения ви привличат, не се колебайте. Стягайте багажа и се отдайте на прелестите на подводния свят!

Вижте още:

Топ 7 на най-луксозните острови за почивка (ВИДЕО)

Тайланд - приказното царство с дива природа (ВИДЕО/СНИМКИ)

Сигурно така изглежда раят: Най-красивите острови в Европа (СНИМКИ)

Там е най... на Земята (СНИМКИ)

Десет от най-посещаваните замъци в Европа (ВИДЕО/СНИМКИ)

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)

10 романтични места в Европа, които ще ви пленят (СНИМКИ)