Коста Байена
Коста Байена / Dariknews.bg
Всички сме чували за красивата и шарена Барселона, за острова на нощния живот Ибиса, за града на портокалите Севиля, но в Испания има толкова много други чудни места, които си заслужава да бъдат посетени.

Представяме ви непознатата Испания – Кадис и курортите на Коста де ла Лус.

Най-западното крайбрежие на Испания съчетава многовековната история и архитектура, с безкрайни девствени плажове с фин бял и златист пясък, оградени с пясъчни дюни и кедрови гори и синевата на Атлантическия океан. Въздухът в този район е изключително чист, тъй като в околностите се намира най-големият природен биорезерват под защитата на ЮНЕСКО.

Вижте още снимки на Кадис и курортите на Коста де ла Лус

Според легендата, много отдавна, когато животните говорели с хората, една сутрин край бреговете на Кадис е забелязана огромната перка на кит. За величествения кит се знае, че той е в постоянно търсене на топли места, златни плажове, реки и плодородни земи. Знаейки, че накрая е намерил светилището, старият кит, вече уморен от дългото търсене, решил да умре на финия пясък на този фантастичен плаж и най-красивия залез. Оттогава, според легендата, това място е познато като Коста Байена - Брегът на кита.

10 места, които трябва да посетите през 2018-а (СНИМКИ)

Коста Байена
Dariknews.bg

Коста де ла Лус или Бряг на светлината е район от алтантическото крайбрежие на Испания - на север граничи с Португалия, а на юг се простира до град Тарифа. Именно от тези брегове Христофор Колумб започва своето известно пътуване до бреговете на Америка. Името си курортът е получил поради факта, че на това място морето особено силно отразява слънчевата светлина.

Коста де ла Лус е истински паметник на историята, културата и природата. Старинните градове на тази провинция - Кадис и Херес де ла Фронтера, съхраняват останки от мавританската култура.

Кадис е най-колоритният град на Коста де ла Лус - хилядолетна история, впечатляваща архитектура, богато културно наследство, фламенко, вино, тапас, сърф и усмихнати хора. Главен град на провинция Андалусия.

Кадис
Dariknews.bg

Считан е за най-старият град на Пиринейския полуостров, а според някои сведения – и в цяла Западна Европа. Бил е под управление на различни народи – картагенци, римляни, маври и испанци. Бележи най-големия си възход в края на XV век, след откриването на Америка, тъй като става основно пристанище на Европа.

10 романтични места в Европа, които ще ви пленят (СНИМКИ)

В Кадис има множество забележителности, които говорят за славното минало на града. Сред тях се открояват величествената катедрала от 18 век, театри, дворци, църкви. Красивите бели къщи, разположени на тесни улички в Стария град, неизменно водят до някой от многобройните малки площади - „Плаза де Мина”, „Плаза Сан Антонио”, „Плаза де Канделария”, „Плаза де Сан Хуан де Диос” и „Плаза де Еспаня”.

Кадис
Величествената катедрала от 18 век Dariknews.bg

Карнавалът в Кадис е най-известният празник в Андалусия.

Към всичко това трябва да добавим и огромна плажна ивица с мек пясък. Тя е райско място за сърфистите поради силните въздушни течения, които създава Гибралтарският пролив, превърнали това място в най-известния прибой в света.

Алберобело: снежнобялото градче от приказките (СНИМКИ)

Другият колоритен град в този район е Херес де ла Фронтера - люлка на винарската промишленост. За чаровния облик на града се грижат бароковите къщи и интересни стари църкви. Един от символите на града – биковете, са достойно почетени в Мусео Таурино – музеят на биковете.

Thinkstock/Getty Images

Може да се разходите и до Чипиона - уютен курортен град известен със своето вино, плажове и прекрасни голф игрища.

Дори и през ноември в Коста де ла Лус ще се чувствате като на слънчевите Кариби, заобиколени от много топлина и безкрайни плажове.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук