/ IStock
Международен екип учени доказа експериментално, че преохладената вода може да съществува под формата на две несмесващи се течности с различна плътност. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Science”.

Защо е изчезнала водата на Марс

Водата е едно от най-често срещаните вещества на земята. В същото време тя има уникални физически свойства - когато налягането и температурата се променят, водата се държи различно от другите течности. Аномалиите на фазовите състояния на водата са изследвани от физици и химици по целия свят в продължение на много години.

Всеки е запознат с обичайното течно състояние на водата при нормални температури. Изследователи от САЩ, Канада, Швеция и Южна Корея, водени от Николас Джовамбатиста, професор в университета в Ню Йорк и ръководител на катедрата по физика в Бруклинския колеж, експериментално доказаха, че при минус 63 градуса по Целзий водата може да съществува при ниско налягане като течност с ниска плътност, а при високо налягане – като течност с висока плътност.

Тези две течности имат коренно различни свойства - те се различават по плътност с 20 процента и при подходящи условия не се смесват помежду си, като олиото и водата.

Учени откриха ново състояние на водата

Компютърните симулации бяха извършени в университети в САЩ и Канада, а самите експерименти бяха проведени в Стокхолмския университет, Университета за наука и технологии в Поханг в Южна Корея, както и в ускорителите PAL-XFEL в Корея и SLAC в Калифорния.

„Остава отворен въпросът как наличието на тези две течни състояния на водата може да повлияе на поведението на водните разтвори като цяло и по-специално на биомолекулите във водна среда", казва Джовамбатиста. „Това ни мотивира за по-нататъшни изследвания".

Авторите вярват, че необичайните характеристики на фазовото поведение на водата, които те доказаха, неизбежно ще изискват корекции в многобройни научни и инженерни приложения в такива области като криоконсервация и криобиология.
БГНЕС