/ Guliver/Getty Images
Изложбата "Michelangelo: Divine Draftsman and Designer" в музея Метрополитън в Ню Йорк ще събере на едно място повече от 150 рисунки, три мраморни скулптури, архитектурни проекти и ранни творби на Микеланджело, съобщава Artprice.
 
Събитието ще се състои между 13 ноември до 12 февруари 2018 г. Експозицията ще събере на едно място безпрецедентно голям брой творби на Микеланджело Буонароти.
 
Сред творбите, които музеят е взел под наем за изложбата, е колекция от рисунки, създадени за Томазо де Кавалиери - най-близкият приятел на Микеланджело. Двамата се срещат през 1532 г. и остават заедно до смъртта на художника. Освен рисунки, Микеланджело посвещава на Кавалиери и около 30 свои стихотворения.
 
Оригинални творби на Микеланджело за първи път в София

Организатор на изложбата е Кармен Бeмбах, куратор в департамент „Рисунки и графики” на музея „Метрополитън”. Тя е автор и на богато илюстрирания каталог, който ще бъде отпечатан от издателството на музея и разпространяван от Yale University Press.
 
Изложбата ще бъде съпътствана и от разнообразна образователна програма, чиито акценти са спектаклите La Dolce Morte, създаден по мотиви от поезията на Микеланджело, и "Шостакович, Микеланджело и съвестта на артиста".
БГНЕС