Умора
Умора / /iStock
Работохолиците са готови да работят ден и нощ, за тях няма празници и почивни дни, а думата „ваканция” им носи истински ужас.

Но трудно можете да живеете така, защото психиката ви вероятно няма да издържи. Прегарянето на работното място се превърна в един от най-честите проблеми на съвременното общество, особено сред тези, които ежедневно се сблъскват с високи нива на стрес и претоварване.

„Не може да се пренебрегне, тъй като може да доведе до сериозни физически и психологически последствия“, предупреждава психологът Радмила Бакирова.

Ето шест основни симптома, за които трябва да внимавате.

enlightenedХронична умора и липса на енергия

Умората ви може да не изчезва след уикенд или добър сън. Това може да е е постоянно чувство на изтощение, което не изчезва, дори и да си почивате. Може да се почувствате „кръгла нула“ още сутринта и да се сблъскате с проблеми, които ви мотивират да изпълнявате ежедневните си задачи.

„Трудно е да станете сутрин, нямате достатъчно сили за физически и интелектуални задачи, появява се слабост, желанието да отложите всичко за по-късно не е просто мързел, това е знак, че тялото ви не може да се справи с работните задачи, които са му поверени”, казва Радмила.

enlightenedЗагуба на интерес към работата

Един от ясните симптоми на бърнаут е чувството на отчуждение от работата ви. Задачи, които някога са носили радост и удовлетворение, сега изглеждат безсмислени, не предизвикват никакъв ентусиазъм у вас.

„Появява се негативно отношение, раздразнение, ставате по-безразлични към колегите си и вашите отговорности - или е време да смените работата си, или да посетите специалист, или задължително да си вземете почивка”, съветва психологът.

enlightenedСпад в продуктивността

Забелязвате, че ви става все по-трудно да се справяте със задачи, които преди не са ви били трудни. Концентрацията се влошава и времето, необходимо за изпълнение на нормалните задачи, се увеличава. Това често води до отлагане и чувство за вина за несвършена работа. Има и непродуктивни работни дни, изпълнение на задачи „на автопилот“ и увеличаване на броя на грешките.

enlightenedНарушения на съня

Прегарянето често се свързва с нарушения на съня. Поради това мозъкът няма време да се възстанови за една нощ, което води до повишена умора и стрес.

„Трудно заспиване, чести събуждания през нощта, чувство на умора дори след дълъг сън? 

enlightenedЧести физически неразположения

Прегарянето може да се прояви чрез физически симптоми.

„Тялото обикновено става психосоматично, като болки в гърба, мигрена, стомашно-чревни разстройства, чести настинки, постоянно усещане за напрежение в мускулите“, подчертава психологът.
Чувство на безпомощност и липса на смисъл
Когато човек изпита прегаряне, той започва да чувства, че работата или животът му нямат смисъл. Това често е придружено от чувство на безпомощност и невъзможност да се промени нещо. Все повече и повече мисли за безполезността на собствените усилия и безнадеждността, а след това има липса на цел, загуба на вяра в себе си и способностите си.

Ако забележите един или повече от тези симптоми, важно е да вземете мерки възможно най-скоро. Това може да е намаляване на работното ви натоварване, промяна на начина ви на живот, може би промяна на професията ви или търсене на професионална помощ. Основното нещо е да не се опитвате да се справите с това сами и да оставите всичко да върви по своя път, мислейки, че „всичко ще изчезне от само себе си“. Прегарянето изисква внимание и грижа за себе си, за да се поддържа дългосрочно здраве и благополучие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер