/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета в Базел, Швейцария, откриха начин да превръщат раковите клетки в мастна тъкан, за да предотвратят развитието на рак на гърдата, като атакуват туморните клетки в точно определен момент от жизнения им цикъл. Към момента революционният метод се прилага успешно само при мишки, пише сайтът iflscience.com.

Седем от най-значимите научни открития на 2018 година (ВИДЕО)
 
Успехът на метода е описан в статия в журнала „Ракови клетки“ и се основава на процес, наречен епителен-мезенхимален преход (ЕМТ).
 
В отговор на условия, създавани в собствената им микросреда, епителните клетки достигат състояние на висока гъвкавост, което им позволява да се превърнат в съвсем различен вид клетка. В този момент – ЕМТ, клетката се доближава най-много до структурата на стволова клетка.
 

Процесът е важен за редица физиологични механизми, включително ембрионалното развитие и лечението на рани. Но за жалост има и някои странични ефекти. Раковите клетки използват EMT и неговият обратен процес мезенхималния-епителен преход (МЕТ), за да се преместят от една част на човешкото тяло в друга и да създадат метастази. Това позволява на рака да се разпространи до различни органи и тъкани и да създаде туморни образувания.

Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха Нобеловата награда за медицина
 
Това обаче дава на учените възможност да атакуват рака в най-уязвимото му състояние. Идеята е, че ако се атакуват раковите клетки в момента, в който са най-гъвкави и преди да са достигнали МЕТ, може би ще е възможно те да бъдат превърнати в по-малко опасни клетки и да се предотврати развитието на тумори.
 
За да проверят теорията си, екип от учени в университета в Базел заразява мишки с клетки от човешки рак на гърдата. На опитните животни са дадени по две дози от вече одобрени лекарства от Американската администрация по контрола на храните и лекарствата - една доза раков инхибитор и една доза лекарство срещу диабет.
 

Резултатите се оказали обещаващи. Не само, че учените успели да спрат разпространението на рака в други части на тялото на мишките, но успели да намалят и развитието на първоначалния тумор като възпрепятствали възпроизводството на нови ракови клетки вътре в него. По-агресивните ракови клетки, които се отделили от първоначалния тумор, за да образуват метастази в други органи и тъкани, били превърнати в мастна тъкан и поставени в състояние, при което не могат да нанесат повече вреди на тялото.
 

Разбира се към момента се знае само, че този метод действа върху мишки. За ефективността му при хората все още може да се гадае. Трябва да се отбележи, че методът не действа при всички ракови клетки, а само при тези, които преминават през ЕМТ.
 
БГНЕС