Учени откриха как да променят кръвните групи
Учени откриха как да променят кръвните групи / снимка: Thinkstock/Getty Images

Как да се процедира, когато пациент се нуждае от спешно кръвопреливане, но в кръвната банка няма кръв с неговата кръвна група? Учените от години се опитват да се справят с този проблем, но досега не са успявали да намерят разрешение.

Канадски специалисти обаче смятат, че са открили как да променят кръвните групи, съобщи "Сайънс дейли".

Химици от университета на Британска Колумбия и учени от Центъра за изследвания на кръвта съобщават, че са разработили ензим, чрез който могат да предложат разрешение на проблема с донорска кръв.

Ензимът функционира, като "отрязва" налични антигени в кръвни групи А и В, в резултат на което те стават като кръвна група 0, при която въпросните антигени липсват. Хората с кръвна група 0 са универсални донори, тъй като кръвта им може да се прелива на пациенти с всички останали кръвни групи.

За да създадат мощния ензим-мутант със способност да "реже" антигени, специалистите са използвали нова технология, известна като насочена еволюция. Тя се състои във вкарването на мутации в гена, кодиращ въпросния ензим, и подбора на "мутанти", които са най-ефикасни в "рязането" на антигени. Само за пет поколения ензимът е станал 170 пъти по-мощен. С негова помощ специалистите са успели да отстранят по-голямата част от антигените в кръвни групи А и B.

Преди обаче да е готов за клинични приложения, ензимът трябва да е в състояние да отстрани всички антигени, за да бъде наподобена напълно кръвна група 0. Имунната система е твърде чувствителна към кръвните групи и дори малки количества остатъчни антигени могат да предизвикат ответната й реакция, обясняват изследователите.

Източник: БТА