Зимният сезон предразполага да планирате своята почивка, за да покарате ски или просто да се насладите на красивата ни природа. В България има много подходящи места, а пет от тях смело може да наречем най-добрите дестинации. Вижте кои са те:

Чифлика, Троянски балкан

Село Чифлик се намира в планински район, на 16 км западно от град Троян, при извора на река Бели Осъм. Селото е разположено между резерватите Кашка, Васильов и Козя стена, част от Национален парк Централен Балкан. Климатът е умерен, планински, със сравнително прохладно лято и снежна зима.

Чифлика е предпочитана дестинация за селски и еко туризъм. По време на своя престой може да се насладите на различни природни и исторически забележителности край с.Чифлик - Троянски манастир, Клисура, крепост Копсис (Анево Кале), Сопот - родното място на Иван Вазов, Копривщица.

Защо германците обръщат гръб на пистите в България?

Местността Узана, Стара планина

Узана се намира на територията на община Габрово, в подножието на връх Исполин, в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина.

Узана привлича хората с чистия планински въздух, тишината и великолепната природа. През местността преминава международният туристически маршрут Е-3, свързващ Адриатическо с Черно море, който на територията на България е известен като туристически маршрут „Ком - Емине". На запад той продължава към хижа „Мазалат" и масива Триглав (2276 m), а на изток - към прохода Шипка и връх Хаджи Димитър (преди - връх Бузлуджа).

Ски курорта Пампорово, Родопи

Пампорово е модерен ски курорт в сърцето на величествената планина Родопи. Разположен е на 1650 м надморска височина в подножието на връх Снежанка (1962 м), на 240 км от София. Мекият профил на планината, със заоблени склонове и била, прави пистите на Пампорово подходящи предимно за начинаещи.

Промените в климата заплашват ски туризма у нас

Ски курорта Боровец, Рила

Боровец (до 29 юни 1942 г. Чамкория) се намира се в община Самоков, Софийска област.

Курортът предлага отлични условия за планински туризъм и спорт: алпийски ски, сноуборд, ски бягане, планинско колоездене. Освен това по високите части на Рила планина - ски център Маркуджик. В разгара на сезона снежната покривка достига два метра, което предоставя изключителни възможности за екстремно каране на алпийски ски и сноуборд.

Банско влезе в топ 5 на световните зимни курорти

Ски курорта Банско, Пирин

Ба̀нско е град в Югозападна България. Той се намира в област Благоевград, в близост до Разлог. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт.