Защо германците обръщат гръб на пистите в България?
Защо германците обръщат гръб на пистите в България? / снимка: Sofia Photo Agency

Големите туроператори в Германия вече подготвят зимните каталози за идната 2011 година. В тях обаче за пореден път ще липсва дестинация с името "България". На какво се дължи това? Маринела Липчева с възможните отговори:

Искате да карате ски в България и се намирате в Германия? Ще ви е доста трудно да откриете български ски-курорти в каталозите на големите германски туроператори. "От 3 години насам България остава извън зимните ни дестинации", казва Михаел Никел, който ръководи отдел туристически продукти във фирмата REWE Touristik, обединяваща шест гeрмански туроператори, сред които и големите ITS и Jahn Reisen: "Запитванията за тази дестинация намаляха значително, така че нямаме икономическа изгода. Затова извадихме България от зимните ни каталози", казва Михаел Никел.

Дали България е наистина евтина дестинация?

Една от основните причини за отсъствието на България от германските зимни каталози е несигурността със снежната покривка. В сравнение с останалите зимни дестинации по света страната започна да използва относително късно така наречените оръдия за изкуствен сняг и при това не във всички курорти. В Пампорово, например, изкуственият сняг по повечето писти стана факт едва тази зима, когато се инвестира масирано в съответната техника.

"По принцип германците предпочитат да пътуват с коли до ски-курортите, които са им наблизо", казва Сузане Щюнкел от туристическия гигант TUI. Това обаче не пречеше на TUI да включва България в зимните си каталози до преди три-четири години. Има ли тогава други причини, свързани с условията в самата страна? "Трансферът на германските туристи от летището до ски-курортите трябва да бъде съкратен значително", препоръчва Сузане Щюнкел от концерна TUI.

Заради ниския интерес към страната малкото германци, отправили се на ски в България, могат да ползват редовните полети, а те са само до София. Хубаво би било, ако туристите за курорта "Пампорово" кацат на летище Пловдив, но то е в окаяно състояние, казват експерти, работещи с германски туроператори. Чартърните полети до Пловдив са отпаднали и по тази причина, не само заради малкия брой туристи.

Според Михаел Никел от REWE Touristik една от най-важните причини, довели до изваждането на България от зимните каталози на големите германски туроператори, е несъответствието между цени и предлагане: "От значение за нас е да има разумно и конкурентоспособно отношение между цени и предлагане. Вярно, българите все казват, че са евтина дестинация, но това в крайна сметка не е така за германските туристи, защото те плащат и полетите до там и обратно", казва ръководителят на отдел "Туристически продукти" в REWE Touristik.

Туристите искат природа, а не строителни площадки

Михаел Никел познава всички зимни курорти в страната, в които е бил за последно преди няколко години: "Впечатленията ми оттогава са, че в Боровец и Пампорово имат много да наваксват по отношение на инвестициите, докато в Банско пък се струпаха огромно количество инвестиции. Бумът на строежи е доста контрапродуктивен за туризма, защото туристите искат да карат ски сред природата, а не сред строителни площадки", обяснява Михаел Никел.

Преди този зимен сезон в няколко български курорта като Пампорово и Чепеларе бяха наляти милиони лева инвестиции за подобряване на техническите условия по пистите. Само че в офисите на големите туристически фирми в Германия не знаят това и България пак няма да бъде включена в зимните им каталози за 2011 година. Стара истина е, че туризмът не може да успее без разумна и масирана реклама.