/ Gulliver/Getty Images
Учени от Западния университет в Онтарио, Канада, са демонстрирали за първи път, че тютюневи растения могат да бъдат използвани като "зелени биореактори" за производството на функционален човешки протеин с мощни терапевтични свойства, пише "Бизнес стандарт".

Gulliver/Getty Images

Растенията са използвани за производството на големи количества от човешкия протеин интерлевкин-37 (IL-37). Въпросният протеин се произвежда естествено от бъбреците, но в много малки количества. Интерлевкин-37 има мощни противовъзпалителни и имунопотискащи свойства с потенциал за лечение на редица възпалителни и автоимунни болести като диабет тип 2, инсулт, деменция, артрит.

Клиничната употреба на IL-37 на този етап е ограничена поради невъзможността протеинът да бъде произвеждан в големи количества на разумна цена. Понастоящем за производството му - в много малки количества и на висока цена, се използват бактерии Ешерихия коли.

Gulliver/Getty Images

Тук на помощ "идват" тютюневите растения. Канадските специалисти за първи път са успели да демонстрират, че този функционален човешки протеин може да се произвежда в растителни клетки, при това по много по-достъпен начин в сравнение с настоящите методи.
БТА