Тежестта на килограма - ясна до 2015 г.
Тежестта на килограма - ясна до 2015 г. / снимка: sxc.hu

Колко тежи един килограм? Въпросът може да се стори идиотски, но учените, които все още търсят отговора, го дебатират в Кралското дружество в Лондон с надеждата да постигнат напредък в определяне на постоянна стойност за килограма – независима от който и да било физически предмет.

От 1889 г. килограмът представлява цилиндър с височина и диаметър 39 мм, направен от сплав от 90% платина и 10% иридий. Произведен е в Лондон през 1879 г. и се съхранява под стъклен похлупак в Международната служба за мерките и теглилките в град Севър, близо до Париж. Ала измерванията, направени от повече от сто години показват, че килограмът е... отслабнал. Масата му се е променила с равностойността на зрънце пясък с диаметър от 0,4 мм.

Това е достатъчно, за да се обединят учените от целия свят около дефиниция, която да не е свързана с физически предмет, както направиха за метъра. Той вече се определя от скоростта на светлината. Целта е да се дефинират всички основни единици – маса, разстояние, време и т.н. с постоянни и универсални стойности. За килограма учените предлагат да се използва константата на Планк - по името на основоположника на квантовата физика Макс Планк. Константата на Планк, която е сложна за непосветения, е дефинирана от формула наречена h.

Остава да се определи връзката между добрия стар килограм и константата на Планк. За целта се правят експерименти в лабораториите по целия свят. Учените използват везни watt - апарат, който позволява превръщане на механичната сила в електрическа и обратно. Опитите ни напредват, но е прекалено рано да се изработи нова дефиниция за килограма, смятат учените. Един от проблемите е, че те се нуждаят от повече ватови везни, отколкото има днес, за да се измери вярно килограмът, когато новата дефиниция бъде готова. Те посочват като разумен срок за утвърждаване на промяната конференцията за мерките и теглилките в Париж през 2015 г., посочва БГНЕС.

За простосмъртните хора промяната на еталона няма нищо да промени. Килограмът ще запази сегашната си маса. Но няма да го има пясъчното зрънце, което „фалшифицира” мярката.