/ Gulliver/Getty Images
Изпитателният космически кораб "Дракон" на компанията "Спейс Екс" се спусна успешно в Атлантическия океан на 360 км от брега на Флорида, предадоха световните информационни агенции.

Спейс Екс изстреля манекена Рипли с капсулата „Дракон“ към МКС

Така завърши 6-дневната демонстрационна мисия за НАСА с оглед подновяване на американските пилотирани полети. Връщането на тестовия кораб "Дракон" на Земята беше най-сложната част от полета.

За първи път от 50 години американска капсула, предназначена за астронавти, се върна от космоса. Това не се е случвало от 13 март 1969 г., когато "Аполо 9", се приводни близо до Бахамите.

Израелският космически апарат „Берешит“ снима Земята

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн нарече успешното кацане на тестовия кораб "Дракон" "важно постижение в ерата на пилотираните космически полети" и още една крачка по-близо към полети на американски астронавти в космоса с американски ракети от американска територия".

„Спейс Екс” подготвя демонстрационен безпилотен полет към МКС

Тестовата капсула "Дракон" беше изстреляна в събота от центъра "Кенеди" във Флорида. В неделя тя се скачи с Международната космическа станция (МКС), откъдето се разкачи рано сутринта в петък. Вместо човек, в капсулата беше поставен манекенът Рипли, оборудван със сензори около главата, врата и по гръбнака, които да отчетат как би се отразил полетът на човек.

Първият израелски лунен робот беше изстрелян успешно

Парашутите се отвориха гладко в точния предвиден час - 13,45 по Гринуич (15,45 българско време) на около 360 км от брега на Флорида. Преди това капсулата се спусна към Земята с хиперзвукова скорост, докато не се задействаха двигателите й. Маневрата за забавяне на скоростта продължи около 15 мин. В последната част от траекторията преди приводняването на космическия кораб той беше съпровождан от самолет на НАСА. В района го чакаше спасителен кораб.

Следата в атмосферата, оставена от спускащия се кораб, можаха да видят жителите на щатите Охайо, Тенеси и Южна Каролина.

Мисията целеше да провери надеждността и сигурността на кораба, който трябва да превозва астронавти до МКС. Тя беше възможност за компанията "Спейс Екс" да докаже, че може да строи пилотиран космически кораб.

Колата на Илон Мъск с най-много навъртени километри в историята на превозните средства

Компанията, учредена от Илон Мъск, досега е превозвала само товари до МКС за НАСА. "Спейс Екс" беше избрана през 2014 г. от НАСА заедно с групировката "Боинг" да разработи следващото поколение пилотирани космически кораби. Изпитанията на пилотирания космически кораб "Старлайнър" на "Боинг" без екипаж ще са през април, а първият пилотиран полет - най-рано през август.

Специалисти от "Спейс Екс" и НАСА ще направят подробен анализ на работата на системите на изпитателния кораб "Дракон" и ако не бъдат открити никакви проблеми, през юли ще бъде изстрелян кораб с пилотите Боб Бенкън и Дъг Хърли. Те ще прекарат няколко седмици на МКС. Ако полетът е успешен, НАСА ще вземе решение за сертифициране на "Дракон" за редовни пилотирани полети в космоса.

След края на програмата на совалките през 2011 г., американските астронавти летят до МКС с руските кораби "Союз". НАСА плаща за място в тях по 82 милиона долара.
БТА