/ iStock/Getty Images
Тиквената супа е чудесен вариант за тези, които искат да приготвят нещо бързо, здравословно и невероятно вкусно. Супата не само се приготвя лесно, но и дава топлина и уют на всеки, който я опита.

Необходими продукти:

heartТиква - 600-700гр
heartКартофи - 2 бр.
heartМоркови - 1 бр.
heartЛук - 1 бр.
heartЧесън - 2 скилидки
heartЗеленчуков или пилешки бульон - 1 лъжица
heartЗехтин - 1-2 с.л. л.
heartСол, черен пипер - по ваш вкус
heartПресни билки
heartИндийско орехче - щипка (по желание)

Начин на приготвяне:

Отстранете семките от тиквата, след което нарежете на кубчета. Също така обелете и нарежете на ситно морковите и картофите. Нарежете лука на пръстени и наситнете чесъна.

Загрейте олио в дълбока тенджера на умерен огън. Добавете лука и го запържете до златисто кафяво. След това добавете чесъна и запържете още няколко минути.
След това добавете нарязана тиква, картофи и моркови. Разбъркайте съставките и гответе още 5-7 минути.

Залейте зеленчуците с бульон. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 20-25 минути, докато тиквата и картофите омекнат. Колкото по-меки са зеленчуците, толкова по-лесно ще се постигне гладка текстура на супата.

Когато зеленчуците се сварят напълно, свалете супата от котлона и я оставете леко да се охлади. След това, като използвате потапящ се блендер, пасирайте до гладкост. 

След пасирането добавете сметана, ако искате да придадете по-кремообразна текстура на супата. Те правят ястието богато и кремообразно. Можете също така да добавите щипка индийско орехче, за да добавите пикантен аромат. Овкусете супата и добавете сол и черен пипер на вкус.

След като разсипете супата в купички, можете да я гарнирате с пресни билки. Можете да добавите и капка зехтин за по-богат вкус. За хрупкав акцент сервирайте супата с крутони.

Топла и уютна есенна рецепта: Печена тиква с карамелизирани орехи и мед

Съвети и трикове

Освен индийско орехче можете да добавите щипка кориандър, джинджифил или къри за по-екзотичен вкус. За по-рядка супа можете да добавите повече течност. Ако искате по-лек вариант, заменете бульона с обикновена вода – супата пак ще е богата на тиква.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер