Свещеник предлагал картини менте на Деймиън Хърст
Свещеник предлагал картини менте на Деймиън Хърст / снимка: Guliver/Getty Images

Протестантскиият свещеник от град Маями, щата Флорида, Кевин Съдърланд бе признат за виновен, че се опитал да продаде пет фалшиви картини на известния съвременен британски художник Деймиън Хърст. Присъдата бе издадена от съд в Ню Йорк, където се гледа делото.

Според следствието, Съдърланд, който служи в малка протестантска църква в Маями, предложил на потенциален купувач три картини на Хърст за 185 000 долара. Оказало се обаче, че попаднал на „купувач”, който всъщност бил агент под прикритие.

През 2013 г. Съдърланд искал да предостави картините, които купил на търг по eBay - на аукционната съща „Сотбис”. Оттам обаче му казали, че платна може би са фалшификати. Тогава той решил да се опита да ги продаде сам.

По време на съдебния процес свещеникът обясни, че не занесъл картините в студиото на Хърст, за да се потвърди тяхната автентичност, защото това щяло да му струва скъпо. Сега е изправен пред опасността да получи седем години затвор. Произнасянето на присъдата е насрочено за месец май, пише БГНЕС.

Хърст е един от най-известните и скъпи съвременни художници. През 2004 г. работата му „Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на някой жив” (1991) - тигрова акула в аквариум от формалдехид, беше купена за 12 млн. долара от американския колекционер Стивън Коен.

Друга известна творба на Хърст - човешки череп от платина и инкрустиран с диаманти, озаглавен „От любов към Бога”, беше купена през 2007 г. от група инвеститори за 100 млн. долара.