/ Istock

Водата има важна роля за поддържане живота на Земята. Тя покрива 71% или близо 2/3 от земната обвивка.

Но тя има и редица аномални свойства, които не се вписват в обичайните закони на физиката. Едно от тях е процесът на замразяването й. Вместо първо да се превърне в лед на дъното, както се случва с по-плътните вещества, тя започва да замръзва от повърхността. Защо се случва това?

Аномална плътност на водата

Ключът към разбирането на този феномен се крие в особеностите на плътността на водата. Повечето вещества стават по-плътни при охлаждане, така че тяхното твърдо състояние (лед, метал, кристали) е по-тежко от течното състояние и потъва. Водата се държи различно: при температура от около +4°C тя достига максималната си плътност от 999,97 kg/m³, докато при 0°C (лед) тя е само 917 kg/m³.

Това означава, че ледът е по-лек от течната вода, така че винаги остава на повърхността.

Как протича процесът на замразяване?

Когато температурата на въздуха падне под 0 °C , водното тяло започва да губи топлина през повърхността. Въпреки това, поради високия топлинен капацитет на водата, този процес е бавен. Първо, горните слоеве вода се охлаждат, когато влизат в контакт със студения въздух. След това стават по-малко плътни и остават отгоре. Ледът започва да се образува на повърхността, образувайки слой, който изолира долните слоеве вода от по-нататъшно охлаждане.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Рамблер