чаша мляко
чаша мляко / ThinkStock/Getty Images
Децата, която пият пълномаслено мляко, са по-слаби от връстниците си, които приемат полуобезмаслено мляко, установиха канадски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Те направиха преглед и обобщиха данните от 28 изследвания на ефекта от консумация на краве мляко върху затлъстяването при децата.

Подрастващите, които редовно пият пълномаслено мляко, са с около 40 на сто по-малко склонни да пълнеят в сравнение с връстниците си, които пият други видове млека. Според учените причината е, че при по-високо съдържание на мазнини напитката засища децата за по-дълго време и затова се хранят по-рядко.

Учените от болница "Сейнт Майкъл" в Торонто обобщиха резултати от изследвания на 21 000 деца на възраст от една до 18 години, проведени в седем държави.

Нито едно от анализираните изследвания не показва, че децата, които консумират мляко с намалено съдържание на мазнини, са изложени на по-нисък риск от наднормено тегло или затлъстяване.

В 18 от изследванията има хипотеза, че подрастващите, които пият пълномаслено мляко, е по-малко вероятно да затлъстеят. В 10 от изследванията се посочва, че няма връзка между съдържанието на мазнини в млякото и наднорменото тегло при децата.

Американската академия по педиатрия препоръчва децата да преминат от пълномаслено мляко (3,25 процента) на мляко с ниско съдържание на мазнини (0,1 до 2 процента) на двегодишна възраст.

Препоръката на британските здравни власти е подобна, но в нея се посочва, че маслеността в млякото осигурява калории на подрастващите и съдържа важни витамини.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА