Служител на фара в Шабла първи ще стане гражданин на Европа
Служител на фара в Шабла първи ще стане гражданин на Европа / netinfo

Служителят на фара край Шабла Ташо Димитров и съпругата му Росица са първите българи, които ще влязат в Европейския съюз. Фарът е разположен на най-източната точка на България и ще посрещне новата 2007 година с 21 минути по-рано от София, обясни началникът на най-старото навигационно съоръжение Атанас Атанасов.

По стара традиция фаропазачите, които работят в новогодишната нощ, вземат със себе си семействата си. Ташо Димитров работи тук от 15 години, но за втори път ще посрещне Нова година в дежурната стая.

Времето е тихо и ясно, техниката е изправна и се надявам да няма проблеми в първата ни европейска нощ, каза 45-годишният служител. При необходимост той ще трябва да изкачи 132 стъпала до върха на кулата с височина 32 метра.

На трапезата ще имаме баница с късмети, традиционните добруджански зелеви сарми и скара, добави съпругата му Росица. Аз съм реалистка и не очаквам нещо по-различно след като влезем в Европейския съюз, но първата ни наздравица ще бъде с пожелание за здраве, късмет и дано животът ни се промени към по-добро, каза още тя. На сутринта на 1 януари дежурството ще поеме началникът на  фара.

Аз съм оптимист и очаква предстоящата година да донесе по-хубави неща на мен, семейството ми, колегите и всички българи, каза Атанас Атанасов. Според него има нещо символично, че най-старият фар в България ще посрещне пръв Европейската нова година и се гордее с този факт.

Навлизането на съвременните навигационни съоръжения за управление на корабите няма да заместят светлината на фара, която се вижда от 17 мили, а характеристиката му не се повтаря на 300 км. Без фара не могат малките плавателни съдове, рибарските лодки, бедстващите в морето. Той е и един символ и мисля, че ще пребъде във времето, коментира началникът на фаропазачите.