Британският принц Хари призна, че е натъжен, затова че е принуден да се откаже от кралските си ангажименти като част от споразумението с кралица Елизабет Втора и старшите членове на кралското семейство, съобщи Ройтерс.

В реч на вечеря на фондация "Сентебали" очевидно разстроеният принц Хари, малкият син на британския престолонаследник принц Чарлз, каза, че се чувства много тъжен и че споразумението не е това, което той и съпругата му Меган Маркъл са искали.

В събота Бъкингамският дворец и кралица Елизабет Втора обявиха, че Хари и Меган занапред няма да са действащи членове на британското кралско семейство, няма да ползват титлите "кралски височества" и ще се издържат сами.
 

Хари и Меган губят кралските си титли
 
"Надявахме се да продължим да служим на кралицата, на Обединеното кралство и на военните асоциации, в които участвам, без да получаваме обществено финансиране. За жалост това не е възможно", каза принц Хари.

"Приех го със съзнанието, че това не променя факта кой съм аз и колко ангажиран съм. Но се надявам това да ви помогне да разберете какво съм решил, че се оттеглям от всичко, което познавам, за да прекрача към нещо, за което се надявам, че ще бъде по-спокоен живот", добави той пред членовете на фондацията, която основа в подкрепа на болни от СПИН деца в Африка.

Херцогът на Съсекс подчерта, че би искал те да чуят истината от него "не като принц, не като херцог, а като Хари - същия човек, когото мнозина от вас наблюдават как пораства през последните тридесет и пет години, но с по-ясна перспектива".

Бягство от двореца - бъдещите творчески планове на Хари и Меган

Хари ще остане принц и заедно със съпругата си Меган ще запазят титлите си херцог и херцогиня на Съсекс, предвижда още споразумението.

От съобщението на Бъкингамския дворец не стана ясно дали двамата ще могат да продължат да ползват името и запазената марка на своя уебсайт "Съсекс роял", както и кой ще покрива разходите по охраната им.

"Хари като баща на едногодишен син постави добруването на детето си над короната", коментира германският в."Велт", цитиран от ДПА. "Защо никой в медиите във Великобритания или Германия не написа "Браво, Хари" и "Благодарим ти, Меган", пише още изданието.
 

Мегзит подпали мрежата (СНИМКИ/ВИДЕО)

В речта си Хари отново спомена медиите, които определи като "могъща сила".

"Когато загубих майка си преди 23 години, вие ме взехте под крилото си. Наблюдавахте ме толкова дълго, но медиите са могъща сила. Надявам се един ден нашата подкрепа един за друг да бъде по-силна, защото това е толкова по-голямо от нас", каза Хари.

Според някои това насочва, че медиите може да са причината за решението му, предаде Асошиейтед прес.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук