/ Gulliver/Getty Images
Споразумението с короната ще влезе в сила през пролетта на тази година
Принц Хари и Меган Маркъл вече няма да имат право на титлите „Кралско височество" и няма да получават публични средства за кралски задължения, става ясно от изявление на кралица Елизабет II, разпространено от Бъкингамския дворец. 

Те ще трябва да върнат на хазната 2,4 милиона лири, с които беше ремонтирана резиденцията Фрагмор хаус, която ще остане техният дом във Великобритания. 

Двойката също вече няма да представлява официално Кралицата.

Хари отложи полета за Канада заради нова серия преговори по Мегзит


Новото споразумение ще влезе в сила през пролетта на тази година. 

Оказва се, че оттеглянето на Меган и Хари от кралските им задължения е било подготвяно по-отдавна, отколкото се смяташе. Решението е взето след много месеци разговори и по-скорошни дискусии, става ясно от съобщението на кралица Елизабет II.
 
Нейно величество казва, че подкрепя желанието на Хари и Меган за независим живот, а заедно със сина им Арчи, остават обичани членове на кралската фамилия.

„Признавам предизвикателствата, които са изпитали в резултат на интензивния контрол през последните две години и подкрепям желанието им за по-независим живот”, заявява кралицата.

Мегзит подпали мрежата (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Искам да им благодаря за цялата им всеотдайна работа в цялата страна, за благото на обществото и съм особено горда от това как Меган толкова бързо се превърна в част от семейството. Надеждата на цялото ми семейство е, че днешното споразумение им позволява да започнат да изграждат щастлив и спокоен нов живот", завършва съобщението на Елизабет II.
БГНЕС