/ Gulliver/Getty Images
Принц Хари и Меган предизвикаха криза в британското кралско семейство миналата седмица, като заявиха, че искат да се откажат от задълженията си към него и да живеят в Северна Америка, където да си изградят "прогресивна" нова роля и финансова независимост.

Решението им, за чието обявяване не се бяха консултирали нито с принц Чарлз, нито с кралицата, породи въпроси какво означава да си с кралска кръв през 21-и век. То насочи вниманието и към несъгласия в уиндзорската династия.

Бягство от двореца - бъдещите творчески планове на Хари и Меган
 

Междувременно кралица Елизабет Втора разпространи изявление, че се е съгласила да уважи желанието на внука си принц Хари и съпругата му Меган за по-независим живот след преходен период.

Това стана след спешна среща в имението Сандрингам. На нея освен принц Хари присъства баща му принц Чарлз и брат му принц Уилям.

Кралицата даде „преходен период“ за оттеглянето на Хари и Меган (ВИДЕО)
 

"Семейството ми и аз изцяло подкрепяме желанието на Хари и Меган да започнат нов живот като младо семейство. Макар и да предпочитахме те да останат в кралското семейство на пълно работно време, ние уважаваме и разбираме желанието им да живеят по-независимо като семейство, като останат полезна част от моето семейство", написа в изявлението си кралицата. Ще бъдат ли принц Хари и Меган Маркъл финансово независими? (ВИДЕО)
 

След всичко станало вестник "Сън" въведе дори нов термин - Мегзит, игра на думи между Меган и Брекзит.

След Брекзит Великобритания се готви за Мегзит (ВИДЕО)
 

В интернет се появиха много мемета, видеа и забавни колажи по темата, а терминът бе въведен изцяло.
 
 
Музеят на „Мадам Тюсо“ отдели восъчните фигури на принц Хари и Меган Маркъл от останалите членове на британското кралско семейство след съобщението им, че се оттеглят от задълженията си, съобщиха световните информационни агенции.
 
 

Какво се случва с принц Хари след Мегзит?

Пред в. "Индипендът" писателката и коментаторка по кралските въпроси Клаудия Джоузеф заяви, че до известна степен това е можело да се очаква.

Истината за принц Хари и Меган – какво се случва в кралското семейство?
 

Тя допълни, че социалните медии трябва да бъдат упреквани за случилото се, защото ако човек прочете какви са в тях коментарите за Меган, то той ще може да разбере защо тя иска да избяга от всичко това.
 
 

Кралският коментатор Ричард Фицуилямс пък заяви, че стъпката на херцозите на Съсекс несъмнено ще бъде възприета от някои като знак, че монархията не може да се адаптира към 21 век.
 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук