Ски учител: И на три, и на 73 години може да се научите да карате ски
Ски учител: И на три, и на 73 години може да се научите да карате ски / снимка: Sofia Photo Agency
Интервю с Аспарух Мачирски
24911
Интервю с Аспарух Мачирски
  • Интервю с Аспарух Мачирски

5-6 дни са достатъчни за полагане на елементарна основа при обучението на всеки начинаещ скиор или сноубордист, каза в съботното „Дарик кафе" Аспарух Мачирски, ски учител на Витоша и добави:

„Добрият учител, в зависимост от това каква форма са избрали - индивидуална или групова, но независимо от избора, смея да твърдя, че при добра физическа кондиция, и пък да не е толкова добра, работата на сноуборд учителите и скиу чителите - те са достатъчно добри, а и практиката го показва, че 5-6 дни са напълно достатъчни за полагане на елементарната основа, защото ските цял живот се учат. В крайна сметка, нека тези, които са минали първото ниво, да не забравят, че предстои най-важното - надграждането, усъвършенстването, затвърждаването на тези умения, а те изискват не само времеви ресурс, но и финансов".

Много хора предпочитат да се учат от свои познати и приятели. Кои са най-честите грешки в този случай?

„Много им съчувствам на тези хора. Много е характерно това, че всеки, който кара ски или се е понаучил, смята, че може да преподава и че може да бъде полезен - дали на приятелката си, дали на съученика си, дали на близкия си колега, на децата си. Най-фаталното е, когато баща или майка тръгват да учат собствените си деца. Имало е моменти, в които просто ми е ставало жал за самите деца. Те вместо да ги научат, те ги отказват".

Целият разговор с Аспарух Мачирски чуйте в звуковия файл