Робърт Редфорд: Важна е работата, не наградите Оскар
Робърт Редфорд: Важна е работата, не наградите Оскар / Guliver/Getty Images

Кинофестивалът "Сънданс" - дългогодишна "витрина" на независимото кино, стартира в ски-курорта Парк сити, Юта, в момент, в който Академията за кинематографично изкуство и наука е под обстрел заради повторението на миналогодишната ситуация с липсата на расово и етническо разнообразие в надпреварата за наградите Оскар, съобщават световните информационни агенции.

Откривайки фестивала "Сънданс", неговият основател, актьорът, режисьор и носител на Оскар Робърт Редфорд отказа да се включи в полемиката. "Вниманието ми не е насочено към тази ситуация. За мен е важна свършената работа. С каквато и награда да бъде отличена, е чудесно, но отново казвам, не мисля за Оскарите, заяви Робърт Редфорд пред журналисти при откриването на феста.

"Разнообразието идва от думата независимост. В дейността си винаги съм се ръководил от този принцип", допълва Редфорд - носител на режисьорска и почетна награда Оскар.

Шефката на киноакадемията била поразена от белите номинации за Оскар

Фестивалът "Сънданс", основан от Робърт Редфорд през 1981 г., е отдавнашна "витрина" на независимото кино. През годините на феста поле за изява са намерили много кинодейци. Сред тях са Райън Куглър и Кари Фукунага, чиито продукции с участието на афроамерикански актьори и създатели - съответно "Крийд: Сърце на шампион" и "Безродни зверове", се оказаха сред пренебрегнатите в тазгодишната надпревара за най-престижните отличия в света на киното.

"Сред задачите ни е да откриваме нови гласове и лица от "целия спектър на нашето общество", заяви на свой ред директорката на института "Сънданс" Кери Пътнам.

За втора поредна година Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите Оскар, попадна под обстрел заради липсата на расово и етническо разнообразие в надпреварата.

И докато Джейда Пинкет-Смит, последвана от съпруга си Уил Смит, и режисьорите Спайк Лий и Майкъл Мур, открито заявиха, че ще бойкотират наградната церемония, други водещи звезди на Холивуд предпочетоха "златното мълчание", съобщава Ройтерс.

Упи Голдбърг: Бойкотът на Оскарите няма да реши расовия проблем в Холивуд

Макар да изразиха позиция по темата, носителите на Оскар Джордж Клуни и Лупита Нионго не дадоха индикации, че ще си останат у дома в наградната вечер на 28 февруари.

"Много хора във филмовата индустрия знаят, че истинският проблем не е в Оскарите, а във филмовите студиа и агенции", казва репортерът на "Варайъти" Тим Грей, който от над 30 години отразява най-престижните киноотличия.

Сред номинираните в "изцяло белите" актьорски категории е Марк Ръфало, който ще се бори за отличието за поддържаща роля с изпълнението си в разследващата журналистическа драма "Спотлайт" за педофилията в американската католическа църква. Ръфало сподели, че подкрепя призива за разнообразие, но ще присъства на церемонията за наградите Оскар в подкрепа на "жертвите на църковен сексуален тормоз и добрата журналистика".

Бри Ларсън, номинирана за най-добра актриса за ролята си в "Стая", сподели в Twitter снимката си за корицата на "Холивуд рипортър" заедно с линк към хаштага Оскарите са толкова бели. "Тази дискусия заслужава внимание", пише 26-годишната претендентка за Оскар. Нищо в посланието й обаче не подсказва, че Ларсън смята да пропусне наградната церемония.

И тази година „бялата надпревара" за Оскар разбуни духовете

И докато някои чернокожи знаменитости отправиха призив към Крис Рок да се откаже от ролята си на водещ на шоуто, афроамериканският комик, известен с публичните си коментари относно расизма в Холивуд вероятно усеща, че ще е по-полезен, ако "остане в играта".

"Смятам, че за него ще бъде отлична възможност от сцената на Оскарите да се обърне към глобалната публика и да насочи вниманието й към проблема", казва Тим Грей.

Някои латиногрупи, чиито филмови таланти исторически са подценявани в наградния сезон, не подкрепят бойкота. "Много от актьорите, които едва успяват да си осигурят роли, не са склонни да хапят даващата им хляб ръка", казва Феликс Санчес, президент на Националната испаноамериканска фондация за изкуства.

Въпреки че по-рано не скри разочарованието си от липсата на расово и етническо разнообразие, Гил Робъртсън, президентът на Асоциацията на афроамериканските кинокритици, не подкрепя бойкота, наричайки Оскарите "уважавана институция, която върши много и добра работа".

Двукратният носител на Оскар Дъстин Хофман, цитиран от Би Би Си, на свой ред заяви, че САЩ имат много по-голям проблем с "чернокожите младежи, избивани по улиците от полицията".

Междувременно Асошиейтед прес предаде, че поради липсата на расово и етническо разнообразие във филмовата индустрия, решението за недоволните е да се насочат към малкия екран.

Кой ще грабне Оскар 2016: Номинациите

В сфера, в която киното изостава, телевизията същевременно изобилства от талантливи творци от афроамерикански и латиноамерикански произход. В нея те намират артистична свобода и шанс за изява, без да попадат под нечия "шапка" и да се интересуват от продаваемостта на продуктите си в Китай. Сред предишните номинирани и носители на Оскар, които се изявяват в телевизията, са режисьорката Ава Дюверней, сценаристът Джон Ридли, актьорът Форест Уитакър, актрисата Вайола Дейвис.

"Телевизията я е грижа за публиката", казва Дейвис, която през септември миналата година стана първата афроамериканка, отличена с награда "Еми" за най-добра актриса в телевизионна драма.

Телевизията представлява по-бърза и подвижна среда от киното, в което производството на филми обикновено отнема години, и има редица структурни предимства. Докато властта в Холивуд все още се държи от шест водещи студиа и "шепа" големи продуцентски компании, телевизията е "същински океан от възможности", включващ кабелни и стрийминг мрежи с "дълбоки джобове и апетит за по-рисков материал". Киното същевременно се ограничава с по-малко продукции и се фокусира върху касоразбивачите, които могат да продават билети по целия свят. От тази позиция стратегията на Холивуд работи - миналата година северноамериканският боксофис отчете рекордни приходи от 11,1 милиарда долара, но от друга поставя ограничение за "различието".

Източник: БТА