Кой ще грабне Оскар 2016: Номинациите
Кой ще грабне Оскар 2016: Номинациите / Guliver/Getty Images

Драмата "Завръщането" с Леонардо ди Каприо в главната роля води по номинации за наградите Оскар с 12 на брой, предаде Ройтерс.

Въпреки че във водещата категория могат да бъдат номинирани до 10 филма, тази година в надпреварата за топ отличието на американската Академия за кинематографично изкуство и наука попадат само осем продукции.

Лентата на Алехандро Гонсалес Иняриту е сред осемте номинирани продукции за най-добър филм. В топ категорията "Завръщането" ще се съревновава с "Големият залог", "Мостът на шпионите", "Бруклин", "Лудия Макс: Пътят на яростта", "Марсианецът", "Стая" и "Спотлайт".

Извън съревнованието във водещата категория остават лесбийската любовна драма "Каръл" и биографичната лента "Бандата от Комптън".

Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ)

С 10 номинации е филмът "Лудия Макс: Пътят на яростта". Следва космическото приключение "Марсианецът" със седем. Сред тях обаче не е режисьорска номинация за Ридли Скот.

Най-добър режисьор

Номинации за най-добър режисьор получават Адам Маккей за "Големият залог", Джордж Милър за "Лудия Макс: Пътят на яростта", Алехандро Гонсалес Иняриту за "Завръщането", Лени Ейбрахамсън за "Стая" и Том Маккарти за "Спотлайт".

Най-добър актьор

Леонардо ди Каприо, който въпреки успешната си кариера в киното все още не е печелил Оскар, е номиниран в категорията за най-добър актьор заедно с Брайън Кранстън за "Тръмбо", Мат Деймън за "Марсианецът", Леонардо ди Каприо за "Завръщането", Майкъл Фасбендер за "Стив Джобс" и Еди Редмейн за "Момичето от Дания".

Без шанса да се борят за приза останаха Идрис Елба за "Безродни зверове" и Бенисио дел Торо за "Сикарио".

Липсата на цветнокожи актьори сред номинираните напомня за миналогодишната ситуация с "изцяло бялата актьорска надпревара", предизвикала доста шум. С възможността да се бори за Оскар за най-добър актьор се размина Джони Деп, който в началото на наградния сезон беше смятан за фаворит с ролята на бостънския гангстер Джеймс "Уайти" Бълджър в биографичната лента "Черна служба".

Най-добра актриса

Две носителки на Оскар - Кейт Бланшет и Дженифър Лорънс, отново се завръщат в надпреварата за най-добра актриса. С номинациите си - Бланшет за "Каръл" и Лорънс за "Джой", актрисите ще се съревновават за приза с Бри Ларсън за "Стая", Сирша Ронан за "Бруклин" и Шарлот Рамплинг за "45 години".

С поредната си номинация за Оскар 25-годишната Дженифър Лорънс става най-младата четирикратно номинирана актриса.

Най-добър актьор в поддържаща роля

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Крисчън Бейл за "Големият залог", Том Харди за "Завръщането", Марк Ръфало за "Спотлайт", Марк Райлънс за "Мостът на шпионите" и Силвестър Сталоун за "Крийд: Сърце на шампион".

"За мен е огромна чест да бъда сред номинираните. Не го очаквах, особено на този етап от живота си", пише в имейл Силвестър Сталоун, за когото основния конкурент за приза за най-добър поддържащ актьор е Марк Райлънс за "Мостът на шпионите".

Най-добра актриса в поддържаща роля

С номинации за най-добра актриса в поддържаща роля са Дженифър Джейсън Лий за "Омразната осморка", Руни Мара за "Каръл", Рейчъл Макадамс за "Спотлайт", Алисия Викандер за "Момичето от Дания" и Кейт Уинслет за "Стив Джобс".

Най-добра анимация

За приза в категорията за най-добра анимация ще се съревновават "Аномализа", "Момчето и светът", "Отвътре навън", "Овцата Шон: Филмът" и "Когато Марни беше там".

Най-добър оригинален сценарий

С номинации в категорията за оригинален сценарий са "Мостът на шпионите", "Ex Machina: Бог от машината", "Отвътре навън", "Спотлайт" и "Бандата от Комптън".

Най-добър адаптиран сценарий

В категорията за адаптиран сценарий ще се съревновават "Големият залог", "Бруклин", "Каръл", "Марсианецът" и "Стая".

Най-добър чуждоезичен филм

Унгарската лента "Синът на Саул" получи номинация за най-добър чуждоезичен филм, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Останалите номинирани в категорията чуждоезични продукции са "Прегръдката на змията" (Колумбия), "Мустанг" (Франция), "Тееб" (Йордания) и "Война" (Дания).

При обявяването на краткия списък с претенденти за най-добър чуждоезичен филм извън надпреварата остана българската лента "Съдилището"

Най-добър документален филм

Призът за най-добра документална лента ще си оспорват "Ейми", "Земя на дрога", "Погледът на мълчанието", "Какво си случи, мис Симон" и "Зима върху лед: Борбата на Украйна за свобода".

Най-добра оригинална музика

Легендарният филмов композитор Джон Уилямс получи 50-а номинация за Оскар, предаде ДПА. Уилямс е номиниран за музиката към касоразбивача "Междузвездни войни: Силата се пробужда". Останалите номинирани в категорията за оригинална музика са Томас Нюман за "Мостът на шпионите", Картър Бъруел за "Каръл", Енио Мориконе за "Омразната осморка" и Йохан Йохансон за "Сикарио".

Джон Уилямс е композирал музиката към над 150 филма, сред които знакови продукции в поп културата като "Междузвездни войни" и "Джурасик парк". Филмовият композитор често работи в сътрудничество с прочутия режисьор Стивън Спилбърг. През дългогодишната си кариера 83-годишният Джон Уилямс е печелил Оскар пет пъти.

Най-добра песен от филм

В категорията песен от филм са номинирани Earned It от "Петдесет нюанса сиво", Manta Ray от "Racing Extinction" Simple Song #3 от "Младост", Til It Happens To You от "The Hunting Ground" и Writing's On The Wall от "Спектър".

За тематичното парче Writing's On The Wall от "Спектър" - най-новата лента за приключенията на Джеймс Бонд, британският певец и автор на песни Сам Смит вече спечели награда Златен глобус, припомня Асошиейтед прес.

Номинациите бяха огласени от президентката на Академията за кинематографично изкуство и наука Шерил Бун Айзъкс, режисьорите Анг Лий и Гилермо дел Торо, и актьорът Джон Красински.

Наградите Оскар ще бъдат раздадени за 88-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 28 февруари. Водещ на шоуто ще бъде комикът Крис Рок.

Източник: БТА