/ iStock/Getty Images

През последните 10 години диагнозата за панкреатит се поставя три пъти по-често. Това заяви Анна Сафонова, доктор по лабораторна диагностика на здравната мрежа LabQuest пред в. "Известия".

Специалистката обясни кои продукти допринасят за появата на това ковано заболяване.

Рисковата група са хората на възраст 30-40 години, а динамиката на заболеваемостта сред подрастващите е по-висока от средната. Причината за това е небалансираната диета, която се фокусира върху въглехидратните и мазни храни, както и масовото придържане към бързото хранене.

Нова крачка към отглеждането на човешки органи в тялото на животно

Лекарката назова и продуктите, които са опасни за панкреаса.

Храни, съдържащи трансмазнини, оцветители и консерванти, храни с високо съдържание на мазнини и бързи въглехидрати, полуфабрикати, тестени изделия, газирани напитки и сладкиши рано или късно могат да провокират панкреатита“, предупреди Сафонова.

Симптомите на хроничния панкреатит са тежест в корема, гадене, смущения в изпражненията, подуване на корема, болка в горните области и дясната подребрена зона. Сафонова отбеляза, че тези признаци се наблюдават и при други заболявания.

Тя посочи наднорменото тегло, хранителния дисбаланс, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол като рискови фактори за панкреатит.

Лечението на захарния диабет трябва да бъде комплексно

„Тъй като симптомите на панкреатит могат да бъдат объркани с други патологии на коремните органи, самолечението категорично не се препоръчва. "Панкреатитът е едно от заболяванията на храносмилателната система, които са най-трудни да диагностициране. Навременната правилна диагноза е половината от успеха на лечението“, резюмира експертката.

БГНЕС