Реконструкцията на Айфеловата кула - от кича към лукса
Реконструкцията на Айфеловата кула - от кича към лукса / снимка: DarikNews.bg, архив

Най-голямата платформа на Айфеловата кула ще бъде модернизирана, търсейки повече изисканост и по-малко кич, предаде ДПА. Посетителите със световъртеж ще трябва да внимават, защото дебело 36 мм стъкло ще покрие част от пода, предлагайки поглед към земята долу от 57 м височина и създавайки, както обещават авторите на проекта за реконструкция, „усещане за летене”.

Стъклените плочи са част от цялостната модернизация на първия етаж от 324-метровата кула, построена от инженера Густав Айфел за световното изложение пред 1889 г., която започва догодина. Новият дизайн на парижката забележителност цели да привлече не само туристите, но и жителите на френската столица, които сега са едва 10% от посетителите. Само около половината от 7-те милиона посетители годишно се отбиват на първата платформа, най-голямата от трите, с площ 5400 кв.м, обясни Никола Льофебр, шеф на компанията-оператор, която ще извърши реконструкцията в опит да направи платформата по-атрактивна.

Това ще бъде третата реконструкция на платформата в историята и ще струва около 25 млн. евро. През февруари 2012 г. строителните работници ще построят 60-метров лифт в центъра на кулата, за да работят на етажа.

В добавка към стъкления под първият етаж ще се сдобие с триметрови стъклени парапети, които ще пазят посетителите. Ще има също нова конферентна зала, реновиран ресторант, музей и изложба или сцена. Проектът е екологичен благодарение на слънчевите батерии и вятърни турбини, които ще покриват половината от нуждите от топла вода, като генерират 8000 киловатчаса електроенергия годишно, допълва БТА.  Освен това архитектите са измислили много специална атракция - най-луксозните „стаи за почивка” в света. Дамската тоалетна например ще предлага изключителна гледка към Париж, заяви главният архитект Ален Моати пред в. „Фигаро”.

Кулата ще остане отворена за публиката през 17-те месеца на ремонта.