/ iStock/Getty Images
Речните раци, изложени на антидепресанти заради замърсяването на реките, са по-безразсъдни, излизат по-бързо от скривалището си и търсят по-дълго храна, съобщи АФП.

Резултатите от изследването на учени от университета във Флорида са публикувани в сп. "Екосфера". Те показват неочакваните последици от попадането човешки лекарства във водната среда.

Антидепресантите могат да достигнат до околната среда или след като бъдат изхвърлени направо в канализацията, или с останали от тях следи в урината през некачествени септични ями и пречиствателни станции.

"Водните животни, като раците, са постоянно изложени на малки количества такива медикаменти. Искахме да разберем как им се отразява това" - обясни ръководителят на изследването Александър Резингър.

Дори раците отшелници страдат от социално неравенство

Американските учени са разгледали въздействието на селективните инхибитори на реабсорбцията на серотонин, които увеличават нивото на този хормон на щастието. Те са възпроизвели в лаборатория средата, в която живеят раците, като са изложили две седмици някои от тях на реалистични нива антидепресанти, а след това са ги поставили в по-трудни условия да търсят храна.

Неразумното поведение на раците ги излага на по-голям риск да станат жертва на хищници.
БТА