/ iStock/Getty Images
Независимо дали се преструват на опасни същества, или изстрелват водни струи към превключвателите на осветлението в аквариума, за да ги изключат, октоподите са доста изобретателни. Сега анализ на подводни снимки показва, че октоподите все по-често използват изхвърлени бутилки, консервни кутии и други човешки отпадъци като подслон или убежище за яйцата си, съобщава „Гардиън“.

В проучването - първото, което систематично оценява и характеризира използването на отпадъци от октоподи чрез използване на изображения, получени от случайни наблюдатели - са анализирани стотици подводни снимки, публикувани в платформи за социални медии и бази данни с изображения или събрани от морски биолози и групи по интереси в областта на гмуркането.

В изследването, публикувано в Marine Pollution Bulletin, са документирани 24 вида октоподи, които се крият в стъклени бутилки, консервни кутии и дори в стара батерия; заравят се под смесица от капачки на бутилки и миди; дори носят пластмасови предмети, докато "ходят на кокили" на две пипала, за да се скрият от хищниците.

"Дълбоководните записи са изключително интересни, защото дори на голяма дълбочина тези животни взаимодействат с отпадъците", казва професор Майра Пройети от Федералния университет на Рио Гранде в Бразилия, която ръководи изследването. "Те ясно виждат, че наоколо има много боклук, и решават, че той може да действа като един вид изкуствен камуфлаж. Това показва изключителната им способност за адаптация. Те са много интелигентни животни и използват това, с което разполагат, за да продължат да се укриват или да се разхождат със защита."

Изглежда октоподите проявяват предпочитание към нечупливи предмети, както и към по-тъмни или непрозрачни контейнери, а най-честото регистрирано взаимодействие е използването на боклука като убежище.

Според Пройети обаче приютяването или снасянето на яйца в изхвърлени гуми, батерии или пластмасови предмети може да изложи октоподите на тежки метали и други вредни химикали.
БГНЕС