/ iStock/Getty Images
Природозащитници изразиха загриженост от спада на броя на пеперудите в Обединеното кралство, като обявиха „извънредно положение по отношение на пеперудите“ и призоваха за по-голяма защита на застрашените видове.

„Лятото беше катастрофално за пеперудите“, заяви Дан Хоаре, директор по опазването на природата в Butterfly Conservation, благотворителна организация за дивата природа.

„Да видим пеперуда навън в слънчев ден беше нормална част от ежедневието ни, а сега това е рядко събитие“, каза той пред АФП.
Butterfly Conservation провежда „Голямото преброяване на пеперудите“, годишно преброяване, извършвано от десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство.

Тазгодишното преброяване, което има за цел да оцени здравето на околната среда, показа най-ниските числа от 14 години - спад от 81 на сто за преброените видове в сравнение с 2023 г.

Популацията на една трета от наблюдаваните видове е на най-ниското си ниво досега.
Експертите обвиняват за тенденцията влажното лято, но и промените в използването на земята и селскостопанските практики, включително пестицидите, както и глобалното затопляне.

Butterfly Conservation, чийто президент е телевизионният натуралист Дейвид Атънбъроу, обяви "извънредно положение по отношение на пеперудите", за да подчертае заплахата.

Тазгодишният спад е част от по-дългосрочна тенденция: 80% от видовете пеперуди в Обединеното кралство са намалели от 1970 г. насам.

Половината са официално „застрашени“ или „почти застрашени“ от изчезване в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата.

Хоаре подчерта, че са необходими действия, преди да е станало твърде късно, защото изчезването на пеперудите застрашава биоразнообразието.
Благотворителната организация иска по-голяма защита на местообитанията на пеперудите и забрана на неоникотиноидните инсектициди, които „убиват пеперуди“.

Инсектицидите, които също са токсични за пчелите, се използват широко в растениевъдството, домашни градини и голф игрища и като лекарства срещу бълхи за домашни любимци.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС