При здравословен начин на живот рискът от рак пада с 1/3
При здравословен начин на живот рискът от рак пада с 1/3 / www.sxc.hu

Здравословният начин на живот предпазва от близо една трета от най-често срещаните форми на рака в богатите страни и от близо една четвърт в бедните, установило международно проучване, цитирано от Ройтерс.

 

По-добро хранене, повече физически упражнения и контролиране на теглото също могат да намалят с повече от 40% случаите на рак на дебелото черво и на гърдата в някои страни, установили учените, които призовават правителствата и гражданите да направят повече за намаляването на общия брой на смъртните случаи в резултат на рак на година.

 

"В момента на публикуването на изследването около 11 милиона души по света са болни от рак, а близо осем милиона души всяка година умират от рак", съобщава Майкъл Мармът, ръководител на изследването, осъществено от Световния фонд за изследване на рака и Американския институт за изследване на рака. "Но в повечето случаи ракът е предотвратим", допълва той.

 

В проучването участвали 23-ма експерти, които анализирани разпространението на 12 най-често срещани форми на рак в света и данни за хранителния режим, физическите упражнения и теглото и установили как тези фактори влияят върху рака на бъбреците, устата, белия дроб, жлъчката и други форми на болестта.

 

Учените установили, че здравословният начин на живот намалява с 43% случаите на рак на дебелото черво и с 42% на рак на гърдата във Великобритания, с 45% случаите на рак на дебелото черво в САЩ и с 38% на рака на гърдата в САЩ. Учените препоръчват хората да се хранят предимно с плодове и зеленчуци и ядки и да избягват червените меса, млечните продукти и мазнините, допълва БГНЕС.