/ / iStock/Getty Images
Когато треската за захар отслабне, свещта в тиквения фенер изгори и облечените в костюми празнуващи Хелоуин се приберат у дома, какво се случва с отпадъците? Надеждата на експертите е те да не се озовават в сметищата, предаде Ройтерс.

/ iStock/Getty Images

От британската верига магазини "Теско" отчитат рекордни продажби на тикви тази година. Очакванията на местни благотворителни дружества обаче са 18 000 тона от издълбаните плодове да попаднат в сметищата, след като са осветявали пътя на празнуващите. Загрижени да намалят хранителните отпадъци, повечето хора се опитват да сготвят тиквите, които са издълбали за Хелоуин. Въпреки това купища оранжеви плодове отиват на боклука.

Призраци по улиците на Ню Йорк (СНИМКИ)

Не по-малко сериозен е проблемът с костюмите. Според разпространено по-рано през месеца проучване на благотворителните дружества FairyLand Trust и Hubbub, около 7 милиона костюма за Хелоуин се изхвърлят след празника във Великобритания, в резултат на което над 2000 тона пластмасови отпадъци попадат в сметищата. "Няма добър начин за рециклирането на костюми, тъй като цената за отделянето на тези материали е крайно неприлична. Въглеродният отпечатък само за преместването на тиквите е астрономически. Целият процес е пълна каша", казва Марк Хол от компанията BusinessWaste.

Но може ли отбелязването на Хелоуин да стане по екологичен начин. Рос Финдън, говорител на фондацията "Елън Макартър", смята, че най-добрият начин за справяне е да се копира природата. "В природата няма отпадъци. Ако вече сте се сдобили с тиква, няма причина тя да се превръща в отпадък. Това, което не искате да ядете, може да се компостира за храна на природни системи", казва Финдън.

/ iStock/Getty Images

През последните пет години дружеството Hubbub е организирало близо 240 събития в кампанията Спасяването на тиквата. В рамките им хората научават нови начини за приготвянето на празничния плод и променят предубежденията си за хранителните отпадъци. От дружеството отчитат, че благодарение на инициативата им от сметищата са отклонени 17 500 тикви.

Факти за Хелоуин, които не знаехте

Само половината от британските домакинства, които купуват тиква за Хелоуин, я изяждат, отбелязва Теса Трикс от Hubbub. Дружеството препоръчва използваните за празника плодове да бъдат сготвени и изядени, освен ако в тях не е поставена свещ или не са започнали да гният. В тези случаи, ако е възможно, те трябва да се компостират.

/ iStock/Getty Images

Справянето с костюмите може да се окаже още по-сложно. От дружеството FairyLand Trust отчитат, че 83% от материалите, използвани в 324 анализирани костюма за Хелоуин, идват от пластмаса на петролна основа. От организацията изчисляват, че по-малко от 13% от материала е изработен от рециклирана тъкан и само 1% от костюмите в крайна сметка са рециклирани в нови дрехи.

Рос Финдън препоръчва за празнична маскировка да бъдат използвани стари дрехи и хората да бъдат по-съзнателни по отношение на рециклирането им. "Вдъхването на нов живот на стари дрехи е отличен начин да се намалят променящите климата емисии", казва той. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА