Във всяко общество има определен наложен стереотип за ролята на половете. Как се очаква от нас да действаме, да говорим, да се обличаме, да се държим на базата на нашия  пол. С течение на времето половите стереотипи са се променяли. Ето как е било в миналото:

Розово за момичета, синьо за момчета

Днес розовото се свързва с всичко, което е деликатно, романтично и женствено. Но в списание от 1918 г. е било написано, че розовото е за момчета, а синьото за момичетата. Основната причина за това била, че розовото, което е получено от червено, е по-силен цвят. Силен, защото се свързва със здраве, сила, власт, мощ и решителност. Истинската промяна се е случила през 80-те години, когато са започнали да разкриват пола на бебета чрез цветовете - розово за момичета, синьо за момчета.

деца
ThinkStock/Getty Images

Мъжете или жените искат повече секс?
 
В древногръцки мит Зевс и Хера спорят кой получава повече удоволствие от сексуалния контакт - мъжът или жената. Те питат пророка Тирезий, който някога е прекарал седем години от живота си като жена. Тирезий отговаря, че ако сексуалното удоволствие се раздели на 10 части, само една част ще отиде при мъжа, а останалите девет части ще отидат при жената.

Преди години в цяла Европа се е вярвало, че жените имат голямо сексуално желание и те са били наричани изкусителки. Как и кога този стереотип се е обърнал, не е съвсем ясно, но някои историци смятат, че това е резултат от дейността на протестантските министри, изобразяващи своите събратя (предимно бели жени от средната класа) като морални същества, а не като съблазнителки.

жена
ThinkStock/Getty Images

Кой трябва да носи пола?

Ако погледнете снимки на деца от 19-ти век, може да не успеете да разберете дали гледате момче или момиче. Това е така, защото от средата на 16-ти век до началото на 20-ти век малките момчета са носели рокли. Причините: по лесно ходене до тоалетна, особено когато били малки. Размерът на полите също се коригирал и се гладел лесно. Но с времето започнали да се откриват нови материали и фабрики за изработка на дрехи. През 20-те години на 20-ти век вече окончателно имало полово разграничаване за носенето на поли.

Променили ли са се стереотипите за мъжете и жените през годините?

Мажоретките не са били жени

Когато мажоретните състави възникнали в средата на 19-ти век, те са се състояли единствено от мъже. Айзенхауер, Рузвелт и Рейгън са били мажоретки. Когато обаче мъжете били изпратени да се бият в Първата световна война, жените бързо, бързо запълнили свободните места в мъжките мажоретни състави. В някои училища дори била наложена забрана за участието на жените в съставите. Но избухнала Втората световна война, мъжете отишли на фронта, а жените заели позициите на мажоретки. И така до ден днешен.

Мъже! Ако й направите торта - ваша е!

Бирата е била произвеждана главно от жени

През 13-ти век в Англия по-малко от 8% от мъжете са произвеждали бира. Пет века по-късно, отново в Англия, съществувал закон, който гласял, че всички пособия, нужни за приготвянето на бира са собственост на жената.

Ролите се разменят през Средновековието, когато монарсите започнали да произвеждат огромни количества бира, които давали на хората в нужда.

бира
ThinkStock/Getty Images


И още:

Още от Бронзовата епоха: жената си търси мъж, а не обратното

Пет странни секс факта от миналото (ВИДЕО)

Митовете за секса, в които упорито вярваме

Колко секс искат мъжете и жените?

Пет неща в жените, които привличат мъжете (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук