Почина модният дизайнер Тед Лапидус
Почина модният дизайнер Тед Лапидус / снимка: DarikNews

Фешън-дизайнерът Тед Лапидус почина на 79-годишна възраст в болница в Кан, предаде АФП. Смъртта на Лапидус, който в продължение на няколко години страдаше от левкемия, е настъпила вследствие респираторни усложнения. В последните му мигове до него е била сестра му Роуз, която също е моден дизайнер. Кариерата на модния корифей, чиито корени са от Литва, започва през 60-те години на миналия век.

Лапидус е от първите дизайнери, които налагат облеклата тип „сафари“ и „унисекс“ през 70-те. Неговата модна линия се отличава като една от най-прогресивните във фешън-средите. Тед Лапидус не се бои да експериментира, като неговият неподражаем стил съчетава в себе си архаични и футуристични елементи. През 80-те години на миналия век облеклата му впечатляват с обсипаните със златни пайети тъкани, с мотиви от иконописта.

По-късно Лапидус шокира публиката с дамските си сака от лионска коприна, с втъкани в тях металически нишки, акумулиращи енергия. Хастарът е натъпкан с електроника, а коланът – снабден с факс и радиотелефон. Освен облекла, марката „Лапидус“ включва и серия парфюми. Фамилията Лапидус навлиза в бизнеса още в началото на XX в. Бащата на Тед Лапидус е бил един от най-високопоставените членове на Парижкия синдикат за висша мода. Майката на дизайнера пък е била актриса и модел на „Кристиян Диор“.