Ридли Скот е от онези режисьори, чиито филми не бива да се пропускат. И най-новата му лента не прави изключение в това неписано правило, независимо от оценките, които ще ѝ бъдат поставени както от зрителите, така и от историците.

Може би критиците ще определят филма "Наполеон" като най-епичното представление, което излиза на големия екран през тази година. Впечатляващи кадри, интригуващ сюжет и всичко това в компанията на неотразимия Хоакин Финикс в ролята на войнствения френски император. Два века след смъртта на Наполеон Бонапарт военните му успехи остават недостижими – той губи само 7 от 60 сражения, а Наполеоновият кодекс стои в основата на европейското гражданско право, въпреки че политическите му реформи не намират място в сюжетната линия на филма.
 

Наполеон
БТА

Още първите мигове на лентата те пренасят в Париж в средата на 18 век, където много детайлно ставаш свидетел на обезглавяването на Мария- Антоанета. И сякаш действително си там - чувство, което те държи до последните мигове на 157-минутния епос, като преминаваш през героични битки, страст, изневери, коронацията и смъртта на Наполеон Бонапарт, пътуваш до египетските пирамиди, разхождаш се из Версай, ставаш свидетел на последната му битка край Ватерло.

Хоакин Финикс е Наполеон в нов епичен филм за френския император (СНИМКИ)

Ето ти 5 причини да гледаш новия филм за Наполеон.

Епични и завладяващи сцени

Наполеон
БТА


Ридли Скот е добре познат с майсторското си пресъздаване на епоси, включващи големи, люти битки и исторически кръвопролития, предизвикани от политически сътресения. Спокойно можем да кажем, че той е най-добрият режисьор що се отнася до батални сцени. А само си представете какво поле за изява му дава плодотворната военна кариера на Наполеон Бонапарт. Всяка една битка е представена като грандиозен спектакъл с хиляди участници, червени униформи със златни пагони, много оръжия и естествено - кръвопролития.

Автентични декори и красиви костюми
 

Наполеон
БТА


Когато става въпрос за внушителни кадри и внасянето на историческа атмосфера на екрана, то трудно някой съвременен режисьор може да надмине Ридли Скот. Филмите му са богати на детайли със зашеметяващи визуални стилове, които ни помагат да преживеем възможно най-автентично случващото се.

Не малка е ролята за това на костюмите, които в "Наполеон" са драматично красиви и детайлни. Зад тях стои носителката на "Оскар" - британският дизайнер Джанти Йейтс, която си партнира с Ридли Скот за "Гладиатор", „Небесно царство“, „Последният дуел“, "Домът на Гучи", Марсиенецът и мн. други.

В "Наполеон" ще видите много шифон, коприна, сатен и дантела, украсяващи неокласическите стилове които са били широко популярни през епохата на френския император. За униформите на Наполеон ще оставим сами да се убедите...

Поредната кинематографична авантюра между Ридли Скот и Хоакин Финикс
 

Наполеон
БТА

"Наполеон" ги събира отново за първи път след "Гладиатор", излязъл през далечната 2000 г., в който Феникс играе жадния за власт владетел и последния император на Пакс Романа. Това беше първата голяма продукция за Хоакин Финикс, така че си заслужава да видиш неговото израстване през последните над 20 години и какво ражда творческата синергия между него и Ридли Скот.

Трябва лично да се увериш дали филмът има историческа автентичност, или не
 

Наполеон
БТА


Френските критици очаквано са негативно настроени към филма за една от най-спорните личности в световната история, още повече направен от британец. Вестник „Le Figaro“ заяви, че лентата трябва да бъде преименувана на "Барби и Кен под властта на империята". Биографът на Наполеон Патрис Генифи пише в списание „Le Point“, че "Наполеон" е много антифренско и много пробританско пренаписване на историята“.

В интервю Скот отговаря на тази критика с думите: "Французите не харесват дори себе си."

Шапката на Наполеон продадена за рекордните близо 2 милиона евро

Заслужил ли е Наполеон психологията да кръсти в негова чест комплекс
 

Наполеон
БТА


"Наполеоновият комплекс" е понятие, използвано от психолозите. То се употребява като описание на мъжете с нисък ръст, които имат огромни амбиции за власт и търсят начини да се докажат и да се наложат, най-често чрез сила.

Според историческите справки Наполеон е бил висок около 1,60 см. Възможно е обаче това да е погрешна представа, идваща от преобразуването между френски и английски мерни единици. Комплексар ли е бил действително Наполеон и до каква степен неговият ръст е имал значение за живота и постиженията му - всеки ще може да си направи собствените изводи. А иначе колкото до историята - тя никога не е на 100% обективна.