Хората винаги са се възхищавали на силната любов. Има любовни истории, които заслужават да бъдат разказани. Някои от тях са останали във времето като символ на любовта - силна, бурна, понякога дори драматична. Ето 5 от тях:

Боян Пенев и Елисавета Багряна

Любовта между литературния критик и поетесата пламва, когато и двамата са семейни. Боян Пенев е женен за Дора Габе, а Елисавета Багряна е омъжена за царския офицер Иван Шапкарев. Поетесата получава първа развод. Пенев също иска да сложи официално край на семейните си отношения с Дора Габе и да узакони връзката си с Багряна, но само месец преди делото той внезапно умира. Макар и Дора Габе да остава законната му съпруга, Елисавета е тази, която му казва последно „сбогом“. Може и да звучи невероятно, но и двете поетеси остават приятелки за цял живот.

Боян Пенев и Елисавета Багряна
вестник 100 вести

Цар Борис III и царица Йоанна

Три години след първата им среща царят прави предложение за брак на Йоанна, на което тя казва „да“. Но тъй като царицата е католичка, а той православен християнин, двете църкви първоначално отхвърлят брака им, а после го приемат, с уговорката да направят две венчавки. Бракът им е пример за силата на взаимните им чувства, които надживяват политическите превратности на епохата.

Цар Борис III и царица Йоанна
Gulliver/Getty Images

Пейо Яворов и Лора Каравелова

За любовната история между Лора Каравелова и Пейо Яворов се говори и до ден днешен, като навсякъде се споменава, че причината за смъртта им е тяхната пламенна любов, граничеща с лудост от ревност. В хрониките се описва, че ежедневието им е било пълно със скандали, като най-запомнящият е този, след който Лора взима револвера на Яворов и се прострелва в гърдите. Яворов също прави опит за самоубийство, но оцелява. Измъчван от терзания, Яворов слага край на живота си година по-късно.

Бойка и Никола Вапцарови

Историята на Бойка и Никола е поредица от трудности и загуби. Една от тях е смъртта на седеммесечният им син. А малко преди смъртта си Вапцаров пише стихотворението "Прощално", посветено на Бойка. Творбата остава в българската литература като едно от най-красивите и искрени любовни послания.

Никола и Бойка Вапцарови - най-вълнуващата любов на XX век
снимкa: БНТ

Мара Белчева и Пенчо Славейков

Връзката на Славейков и Мара Белчева предизвиквала недоумение и неодобрение. Причината е, че Пенчо не е бил сред най-красивите, бил особняк, а тя – светска дама и любимка на княза. Въпреки това любовта им действа вдъхновяващо – те не спират да творят и да пишат един за друг.

И още:

Истории за любов: Звездни двойки, които са заедно дълги години (СНИМКИ)

11 приказки за дълга звездна любов (СНИМКИ)

Най-великите любовни истории на всички времена

Никола и Бойка Вапцарови - най-вълнуващата любов на XX век

Половите стереотипи от миналото може да ви изненадат (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук