За всички наши теми и видеа до момента, както и предложения за нови, посетете фейсбук страницата ни Бърборани!

Със сигурност има много любовни истории, които заслужават да бъдат разказани. Някои обаче са останали във времето като символ на любовта - силна, бурна, понякога дори драматична. Вижте десет от най-емблематичните любовни истории на всички времена.

1. Клеопатра и Марк Антоний

История за изключително силна и бурна любов. Отношенията им обаче притеснявали Рим заради засилването на позициите на Египет. Смята се, че при битка с римляните до Марк Антоний стигнал фалшив слух за смъртта на Клеопатра. Напълно съсипан, той се самоубил. Когато научила за това, Клеопатра също сложила край на живота си.

Найвеликите любовни истории на всички времена
netinfo

2. Шах Джахан и Мумтаз Махал

Въпреки че шах Джахан имал и други съпруги, Мумтаз Махал била неговата голяма любов и той я взимал със себе си навсякъде, дори на военни походи. Мумтаз починала през 1631 г., при раждането на 14-тото им дете. Шах Джахан бил съсипан и построил величествения Тадж Махал над гроба на любимата си. Малко след изграждането му, Шах Джахан се разболял и бил свален от трона от най-големия си син. Прекарал остатъка от живота си под стража, затворен в дома си. Бил погребан до Мумтаз Махал.

Найвеликите любовни истории на всички времена
netinfo

3. Наполеон и Жозефин

Двамата се запознават, малко след като генерал Бонапарт се сгодява с Дезире Клери, бъдещата кралица на Швеция, през 1795 г. Заради Жозефин Наполеон слага край на годежа и се жени за любимата си. По това време Жозефин е вдовица и майка на две деца. Когато Наполеон става френски император през 1804 г., Жозефин получава титлата на императрица.

Найвеликите любовни истории на всички времена
netinfo

4. Виктор Юго и Жулиет Друе

Двамата започват любовната си история през 1833 г., когато Жулиет играе в пиесата на Юго "Лукреция Борджия". Въпреки че Юго е вече женен, Жулиет се отказва от кариерата си и се посвещава изцяло на любовта им.

Найвеликите любовни истории на всички времена
netinfo

5. Мария и Пиер Кюри

Една история за истински любов и партньорство. Неспособна да продължи образованието си в Полша, тъй като университетите там не приемали жени, Мария Склодовска се преместила във Франция, привлечена от Париж и Сорбоната. Без да се усети, става обект на вниманието на Пиер Кюри, директор на една от лабораториите. Той бил дълбоко влюбен в Мария и няколко пъти й предлагал брак. Двамата най-накрая се женят през 1895 г. Получават Нобелова награда по физика през 1903 г. за съвместната си работа. Година по-късно, Пиер умира. В негова памет Мария продължава тяхната работа и става първият преподавател-жена в Сорбоната.

Найвеликите любовни истории на всички времена
netinfo

6. Раде Маркович и Невена Коканова

Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови" разказва за невъзможната любов между българка и сърбин, но двамата актьори играят не своите екранни образи, а самите себе си. Любовта им продължава и след края на снимките. Веднага след филма Раде Маркович се разделя със съпругата си, но въпреки всичко връзката им с Коканова е обречена. Седем години по-късно екранните партньори се разделят.

Найвеликите любовни истории на всички времена
netinfo

7. Бони и Клайд

Любовници и престъпници, те кръстосвали централните щати по време на Голямата депресия. Техните действия довели до смъртта на много цивилни и поне 9 полицаи. Не е много ясно при какви обстоятелства двойката се събира, но когато се срещнали (вероятно през 1930 г.), Клайд вече имал криминално досие. Това очевидно не притеснило Бони и тя се присъединила към него. Двамата са убити от полицията през 1934 г. Те искали да бъдат погребани заедно, но семейството на Бони не го позволило.

Найвеликите любовни истории на всички времена
netinfo

8. Пенчо Славейков и Мара Белчева

Една майска вечер на 1903 година Славейков прекрачва прага на вдовицата на държавника Христо Белчев, за да останат заедно завинаги. Въпреки че поетът е странен, а тя е една от най-красивите и ухажвани жени в България, любовта им е изключително силна. На 12 май 1912 година Славейков издъхва в ръцете й.

Найвеликите любовни истории на всички времена
netinfo

9. Пейо Яворов и Лора Каравелова

Двамата се запознават се на един излет в Драгалевци през лятото на 1906 година, но отношенията им са изключително бурни, заради силната ревност, породена от любовта на Яворов към Мина. През 1913 година Лора взима револвера на Яворов и се прострелва в гърдите. Яворов също опитва да се самоубие, но не успява. Само година по-късно поетът прави нов опит и този път слага край на живота си.

Найвеликите любовни истории на всички времена
netinfo

10. Грейс Кели и принц Рение III

Принцът на Монако се влюбва в красивата актриса и двамата се женят през 1956 г. Любовна история, сватба, раждане на 3 деца. Когато се омъжва за него, Кели е на път да стане една от най-великите холивудски звезди. Въпреки това слага край на кариерата си, за да се посвети на семейството си. Тяхната голяма, макар и изпълнена с трудности любов, продължава до 13 септември 1982 г., когато Кели загива в катастрофа.

Найвеликите любовни истории на всички времена
netinfo

Снимки: Thinkstock/Getty Images; Youtube