/ Istock
Португалският мастиф Боби, който бе завоювал титлата на най-възрастното куче в историята, бе временно лишен от това признание, след като съмненията относно продължителността на живота му накараха служителите на Гинес да се замислят, съобщи "Гардиън".

Смъртта на кучето се появи на първите страници на вестниците по целия свят, а от Световните рекорди на Гинес през февруари 2023 г. го обявиха едновременно за най-старото живо куче в света и за най-старото куче в историята.

До смъртта на Боби на възраст 31 години и 5 месеца, най-старото регистрирано куче беше Блуи, австралийско куче от породата пастирско куче, починало през 1939 г. на възраст 29 години и 5 месеца.

Започнаха обаче проверки относно рекордната възраст на Боби, която се равнява на повече от 200 човешки години.
 
Някои експерти отбелязаха, че снимките на Боби от 1999 г. показват, че лапите му са с различен цвят от тези на кучето, починало в Португалия на 21 октомври 2023 г., а ветеринарите посочиха, че макар възрастта му да е регистрирана в националната база данни за домашни любимци, тези вписвания обикновено се основават на думите на собствениците. След това имаше и генетични изследвания, които потвърдиха, че кучето е старо, но не дадоха точна информация за възрастта му.

Дани Чеймбърс, ветеринарен лекар и член на съвета на Кралския колеж на ветеринарните медици, който представлява 18 000 ветеринарни лекари, заяви, че "нито един от моите колеги ветеринари не вярва, че Боби всъщност е на 31 години".

След това разследване на технологичното списание Wired установи, че макар в португалската правителствена база данни за регистрация на котки и кучета да е имало запис за Боби, за когото собственикът му е описал, че е роден през 1992 г., в нея не е имало "никаква регистрация или данни, които да потвърдят или отхвърлят това твърдение". Служител на правителствената база данни също така заяви пред списанието, че Световните рекорди на Гинес никога не са се свързвали с тях, за да проверят информацията. Собственикът на Боби, Леонел Коста, не е отговорил на въпросите на Wired.
 

Говорител на Рекордите на Гинес потвърди, че на Боби са били отнети и двете титли в очакване на резултата от разследването.

"Докато тече проверката ни, решихме временно да спрем и двете рекордни титли за най-старо живо куче и за най-старо куче в историята, докато всички наши заключения не бъдат готови", каза тя.

Преди португалският му съперник да се появи на сцената на рекордите, за кратко време титлата на най-старото живо куче в света се държеше от дребен претендент на име Спайк.

Чихуахуато - което е високо 22,86 см и тежи 5,85 кг, е обявено за най-старото живо куче в света на 7 декември 2022 г. на възраст 23 години и 7 дни.
БГНЕС