ООН обсъжда въвеждане на брутно вътрешно щастие
ООН обсъжда въвеждане на брутно вътрешно щастие / снимка: Impact Press Group, архив

Дали щастието трябва да стане показател за развитието на една страна? Дали не е време концепцията за брутен вътрешен продукт да бъде заменена с тази за брутно вътрешно щастие? Премиерът на Бутан Джигме Тинли заяви пред среща на ООН на високо равнище, че не просто трябва, а е задължително това да стане, ако човечеството иска да избегне настоящия си неустойчив и саморазрушителен курс, предаде Асошиейтед прес.

Малката хималайска държава, която е най-щастливата страна в Азия според първия доклад на ООН за щастието в света, свика срещата в рамките на усилията си да разработи нов икономически модел, базиран на принципите на щастието и добруването.

"Моделът за развитие, базиран на БВП, който предполага безкраен растеж на планета с ограничени ресурси, вече не е икономически смислен. Той е причината за нашите безотговорни, неморални и саморазрушителни действия", каза Тинли. "Целта на развитието трябва да е създаване на благоприятни условия чрез държавна политика за преследване на крайната цел - щастието от всички граждани", добави той.

Конференцията под мотото "Щастие и добруване: Определяне на нова икономическа парадигма", събра стотици държавни представители, в това число президента на Коста Рика Лаура Чинчила, академици и други обществени лидери. Всички те се съгласиха, че щастието е важно, макар и да не подкрепиха задължително предложения от Бутан индекс, предава БТА.

Докладът за щастието в света сочи, че най-щастливите страни са Дания, Норвегия, Финландия и Холандия, а бедни държави като Того, Бенин, Централноафриканска република и Сиера Леоне са на последно място. Според проучването обаче социални фактори като силата на социалната подкрепа, липсата на корупция и степента на лична свобода са по-важни от богатството.

Проучването дава някои практични предложения на правителствата да направят гражданите си по-щастливи, като например да посрещат основните им нужди, да засилят социалната система, да прилагат активна трудова политика, да подобрят услугите, свързани с психическото здраве, да подкрепят съчувствието, алтруизма и честността и да помагат на обществото да устоява на хиперкомерсиализма.