Очакват над 40 000 на Spirit of Burgas
Очакват над 40 000 на Spirit of Burgas / снимка: DarikNews.bg, Бургас

С 20% повече меломани очакват организаторите на Spirit of Burgas тази година, съобщи кметът Димитър Николов след среща в общината за техническото обезпечение на фестивала. Данните са от продадените до момента билети за най-голямото музикално събитие на лятото. Около 35 000 са били посетителите на Spirit-а през 2009 г., което означава, че пред фестивалните сцени в дните 13-15 август ще бъдат над 40 000 души.

Очакваната най-голяма група чужденци е от Великобритания, затова е предвидено 24-часово присъствие на консулски служители на фестивалната територия, които да напътстват и информират английските меломани. Големи групи фенове пристигат и от съседните ни страни - Румъния, Гърция и Сърбия, значителен брой ще бъдат и гостите от скандинавските държави.

Около 2000 допълнителни места във влаковете към Бургас и около 1000 в автобусния транспорт от страната ще има през трите дни, обобщи информацията от БДЖ и транспортните фирми кметът Николов.

Улица „Булаир” до морската градина е предвидена за паркиране, основните пътни участъци до фестивалното градче ще бъдат освободени. Обособено ще бъде и трасе”emergency” за спешна евакуация и ако се наложи за влизане на линейки и пожарни коли.

Общо 190 служители от двете охранителни фирми WTA и „Спартак Секюрити” ще бъдат ангажирани с охраната на фестивала, обясни шефът на ОД на МВР Милен Димитров. 120 униформени полицаи, 20 пожарникари, 20 гранични полицаи, два екипа на Гражданска защита и отделно спасителни екипи ще обезпечат сигурността на третия Spirit of Burgas по суша и море.

За да се избегне напрежението от струпването на посетители само на един вход организаторите са предвидили пет места за достъп на публика тази година. Специален вход ще има за хората с увреждания, които влизат безплатно. Охраната ще съдейства на тези посетители да стигат без проблем до различните сцени. Феновете ще влизат през четирите основни входа, където допълнително ще има общински полицаи, за да не се допуска струпване на хора.

Три пъти по-голяма основна сцена, строг пропускателен режим, добра техническа осигуровка, изключителни звук и светлинно шоу гарантираха организаторите на бургаския фестивал. Осветление и звук ще бъдат концентрирани в зоната на феста, като звукът ще е насочен към морето, за да не бъдат смущавани живеещите в района бургазлии. За компенсация организаторите са предвидили и безплатни билети за желаещите от тях да станат част от „Духът на Бургас”, каза Иван Вълков, промоутър на фестивала.

80% от феновете, които ще влязат на фестивалната територия, са студенти или хора с висше образование показват данните от анкетата, направена при закупуването на билетите. „Това гарантира високо интелектуално ниво и не очакваме проблеми подобни на тези, създавани от футболните фенове”, коментира кметът Димитър Николов.