Обама побеля само след 45 дни на поста
Обама побеля само след 45 дни на поста / снимка: БГНЕС

Не беше нужно много време - само 44 дни на поста, и младият президент Барак Обама започна да побелява, пишат американските вестници "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", цитирани от БТА.
       
Става въпрос по-скоро за прошарване на слепоочията, което се вижда най-ясно преди всяка пострижка, приблизително на всеки две седмици, уточняват изданията.
       
Разбира се, на всеки се случва – Бил Клинтън беше по-скоро с кестенява коса, когато встъпи в длъжност, а след две години стана като сребърна лисица, а Джордж Буш започна от прошарено пепеляво и побеля сякаш само за една нощ. Защо обаче Обама се прошари толкова рано?
       
Според някои наблюдатели процесът започнал в края на предизборната кампания, според други – още в началото. За човек, който се гордее със спокойното си поведение, промените на слепоочията са доказателство, че вероятно психологическото и физическото бреме на работата, да не говорим за дългата битка за спечелването й, са взели своето. възможно е обаче президентът да вижда всяка сутрин в огледалото признаците на "остаряване", като се има предвид икономиката, двете войни и безбройните проблеми, пред които е изправен, смята "Ню Йорк таймс".
       
Прошарените коси на 47-годишния Обама дори породиха слухове, че той се боядисва - нещо, което личният му фризьор отрича. Във всеки случай бързо посивяващите коси са само един от белезите, че работата на президентите не се отразява особено добре на здравето им. Мнозина като Теодор Рузвелт и Франклин Делано Рузвелт стават хипертоници, а Клинтън дори претърпя сърдечна операция, след като се оттегли, припомня "Ню Йорк таймс".