Норвежка алпинистка Кристин Харила и нейният водач шерп от Непал поставиха нов рекорд, като изкачиха 14-те най-високи върхове в света за 92 дни, съобщи АП, позовавайки се на пакистанска служба по алпинизъм.

Кристин Харила и шерпът Тенджен изкачиха върха К2 в планината Каракорум на китайско-пакистанската граница, считан за един от най-опасните за изкачване. Всички 14 върхове, които двамата покориха, са високи над 8000 метра, каза Карар Хайдри, секретар на Пакистанския алпийски клуб.

Хималайската корона - 14-те осемхилядника на планетата (СНИМКИ)

Предишният рекордьор – роденият в Непал британски гражданин Нирмал Пурджа, изкачи 14-те върха за 189 дни през 2019 г.

Друг рекорд също беше поставен, когато 17-годишният непалец шерпа Нима Ринджи се превърна в най-младия алпинист в света, изкачил К2. Неговото постижение е отделно от това на Харила и Тенджен. Тримата алпинисти са част от 20-членната група, която стигна до най-високата точка на K2. Групата вече е на път към базовия лагер, където ги очаква празнично посрещане.

Кристин Харила и шерпът Тенджен
Кристин Харила и шерпът Тенджен БТА

K2 е един от най-смъртоносните върхове за алпинистите – повечето катерачи умират при спускането си, когато и най-дребната грешка може да предизвика лавина. Едва няколкостотин алпинисти са изкачили върха успешно. K2 е вторият по височина връх след Еверест, на неговото изкачване и слизане се считат за много по-предизвикателни. Пакистанските военни често организират спасителни операции за откриването на загубили се планинари.



Вижте снимки на 14-е осемхилядника на планетата (СНИМКИ)

Харила и Тенджен изкачиха връх Еверест през месец май, а в неделя двамата покориха и Броуд пик.

Кристин Харила се опита да подобри рекорда и да изкачи всичките 14 най-високи върхове за първи път през 2022 г., но покори само 12 от тях, след като китайските власти ограничиха достъпа на чуждестранни алпинисти по време на пандемията от КОВИД-19, припомня Асошиейтед прес.
Ада Ефтимова/БТА