/ iStock/Getty Images
За да се подготви за бъдещата си мисия на Марс през 2020 г., НАСА „кацна“ в Исландия, където планира да се увери, че новият й космически роувър е готов за работа.
Със своя черен пясък, ветровити дюни и скалисти върхове, подножието на втория по големина ледник в Исландия е идеалното място за симулиране на повърхността на Червената планета.

15 учени и инженери от НАСА ще прекарат три седмици там, за да усъвършенстват прототипа на робот, който ще продължи работата на роувъра Кюриосити 2012, изследващ Марс от 2012 г.

Изпратете името си на Марс

Според експерти, Исландия, вулканичен остров насред Северния Атлантически океан, в много отношения напомня четвъртата планета, отдалечена от Слънцето.

"Исландия е много добра аналогия за изследване на Марс и изучаване на характеристиките на роувъра", казва Адам Деслауерие, служител в канадска компания, спонсорирана от НАСА за тестване на прототипа на новия роувър.

Индия се готви да изстреля втората си лунна мисия „Чандраян-2“

Прототипът е малко електрическо превозно средство с четири колела, два двигателя и 12 акумулатора за малки автомобили.

„Този роувър по принцип е неразрушим“, казва Деслаурие. "Нашите роувъри, предназначени за Луната и Марс, всъщност ще имат повече проблеми в Исландия, защото например те са напълно неподготвени за дъжд", добавя той.

Превозното средство е оборудвано със сензори, компютър и камери, тежи около 570 кг и се движи със скорост 20 сантиметра в секунда. Освен това трябва да е достатъчно бавно, за да може правилно да събира данни и да ги изпраща на Земята, обясняват експертите.
 
 
БГНЕС