/ Thinkstock/Getty Images
Индия се готви да направи огромен скок в космическата си програма и да затвърди мястото си сред водещите космически сили в света с втората си непилотирана мисия до Луната, съобщават АП и АФП. Този път целта на Индия е да позиционира луноход близо до неизследвания Южен полюс на естествения спътник на Земята.

Индийската организация за космически изследвания планира да изстреля апарата "родно производство" "Чандраян-2" в понеделник. По график кацането на Луната трябва да се осъществи на 6 или 7 септември.

Китай с първа пилотирана мисия до Луната в следващите 10 години

Целта на мисията на стойност 141 млн. долара ще бъде да анализирила минерали, да картографира лунната повърхност и да търси вода. "Дръзката ни цел е да стигнем там, където не е успявала никоя друга страна", се посочва в изявлението, направено от Индийската организация за космически изследвания.

Мисията "Чандраян-2" ще стартира от космодрума на остров Шрихарикота в понеделник в 2.51 ч. местно време (неделя в 21.21 ч. по Гринуич). Орбитиращият апарат, спускаемият модул и луноходът ще бъдат изстреляни с най-мощната индийска ракета-носител GSLV-MkIII - еквивалент на европейската "Ариана 4". 15-те минути от финалното спускане на лендъра "Викрам", който трябва да се позиционира върху високо плато между кратерите Манцини С и Симпелий N, ще бъдат "най-инфарктни", тъй като страната досега не е предприемала толкова сложна мисия, отбелязва директорът на Индийската организация за космически изследвания.

Амбициозният план на страната във възобновената космическа надпревара ще бъде задействан пет дни преди САЩ да отбележат 50-годишнината от стъпването на хора на Луната с мисията "Аполо 11". Понастоящем САЩ работят над плановете си да изпратят пилотирана мисия до лунния Южен полюс през 2024 г. 

Израелският космически апарат „Берешит“ достигна до Луната, но се разби

През април т.г. израелският космически апарат "Берешит" се разби на Луната при опит да осъществи първото частно финансирано кацане на повърхността й.

В първата си лунна мисия Индия изпрати през 2008 г. апарата "Чандраян-1" в орбита около естествения спътник на Земята. Мисията помогна да се потвърди наличието на вода. В първата си междупланетна мисия през 2013-2014 г. страната изведе спътник в орбита около Марс, припомня АП.

Израелският космически апарат „Берешит“ снима Земята​​​​​​

Мисията "Чандраян-2" включва орбитиращ апарат, спускаем модул (лендър) и луноход (роувър) с общо тегло 3,8 тона. Южният полюс на Луната е особено интригуващ за учените, тъй като по-голяма част от него в сравнение със Северния се намира в сянка, предлагайки по-голяма възможност за наличието на вода.

На лунната повърхност ще работи захранваният със слънчева енергия 27-килограмов роувър "Прагиян". Ако осъществи успешно кацане на Луната, Индия ще стане едва четвъртата страна в света след Съветския съюз, САЩ и Китай с подобно постижение.
БТА