/ ThinkStock/Getty Images
Индийската организация за космически изследвания (ИСРО) обяви мисии за изследване на Слънцето и Венера, съобщи ДПА. Планиран е и пилотиран полет през декември 2021 г., каза на брифинг председателят на ИСРО К. Сиван.

Втората индийска лунна мисия "Чандраян 2" би трябвало да бъде изстреляна на 15 юли. Задачата й е да бъде спуснат роувър на лунната повърхност. Кацането е насрочено за 6 или 7 септември, каза Сиван. "Ще кацнем на място, където никой преди това не е бил… Очакваме много научна информация от тази мисия", добави Сиван.

Индия ще изпрати човек в космоса до 2022 г.

Планирано е апаратът "Адитя - Ел1", който ще изследва Слънцето, да бъде изстрелян през първата половина на 2020 г. Спътникът ще застане в либрационната точка 1 близо до Слънцето, на орбита подобна на земната, за да изследва короната на звездата ни.

Мисията към Венера е планирана за след две до три години. "Венера е с много висока температура и повечето мисии дотам се провалят. Ние искаме да успеем", каза Сиван.

Индия изстреля успешно първата си астрономическа обсерватория

Пилотираната мисия "Гаганян" е планирана за декември 2021 г. Преди това ще бъдат изстреляни два непилотирани апарата със същата конфигурация модули и ракети.
БТА