/ ThinkStock/Getty Images
Смелите планове разкри премиерът Моди в Деня на независимостта
Индия планира до 2022 г. самостоятелно да изпрати човек в космоса и първата своя пилотирана мисия, предадоха световните агенции. Те цитираха изказване на президента на страната Нарендра Моди по повод честването на Деня на независимостта на Индия.
 
"Индия винаги е била в челните места на космическата наука", изтъкна държавният глава. В този ред на мисли ние решихме към 2020 г., когато ще се навършат 75 години от независимостта на страната, или дори и по-рано, синове или дъщери на Индия да полетят в космоса с нашия трибагреник в ръка", заяви Моди.

Индия ще бъде четвъртата държава света след Русия, САЩ и Китай, постигнала този успех.
 
Индия изстреля успешно първата си астрономическа обсерватория

Бъдещият астронавт може да е мъж или жена, добави той. Космическата капсула за бъдещия пилотиран полет е била изпробвана преди няколко дни.

Първият индиец - Ракеш Шарма - полетя в Космоса още през 1984 г. със съветска ракета. Индия има собствена космическа програма още от 1960-те години и е изстреляла много сателити - свои и на чужди държави, а през 2014 г. успешно изпрати и сателит в орбита около Марс.
По-рано беше съобщено, че Индийската организация за космически изследвания работи над проект, който ще позволи да бъде изпратен в орбита национален индийски екипаж на собствен индийски кораб.
 
Според нейния ръководител Кайласавадиву Силан първата пилотирана мисия ще бъде подготвяна в продължение на 40 месеца.
 
Отначало са предвидени демонстрационна фаза, при която ще бъдат изстреляни два кораба в безпилотен режим. След това в космоса ще бъде изпратен първият индийски екипаж, най-вероятно съставен от трима души. Той ще лети в ниска околоземна орбита в продължение на 5-7 денонощия.
  За ракета-носител ще бъде използвана най-мощната местна разработка - GSLU Mk III. А пилотираният кораб ще носи името "Гаганян" от санскритската дума гагана - небеса.

Очаква се индийските покорители на космоса да получат названието виоманавти от виома - което на санскрит означава космос или небе.

Индия изстреля спътник за дистанционно сондиране на Земята

В 80-минутно слово за Деня на независимостта, извоювана от Британската империя през 1947 г., Моди посочи редица постижения на неговото правителство в Индия през последните 4 години - реформирането на икономиката, намаляването на бедността, борбата с корупцията. Той се похвали, че икономиката, която преди 2014 г. е изглеждала много крехка, днес привлича значителни инвестиции и в момента е шестата най-голяма в света.
БТА