/ ThinkStock/Getty Images
Предполага се, че през март 2018 г. индийски спускаем апарат, който пренася на борда си роувър, ще извърши меко кацане на южния полюс на Луната, съобщи Лайф.
 
Индийската организация за космически изследвания оповести, че се готви да изпрати роувъра "Чандраян-2" на Луната през 2018 г. Очаква се той да извърши меко кацане и след това да започне изследвания.
 
Индия изстреля успешно първата си астрономическа обсерватория

Мисията "Чандраян-2" ще включва лунен орбитален апарат, спускаем модул и роувър. Трите апарата ще се заемат с изследване на сеизмичната активност на естествения спътник на Земята. Индийските учени освен това планират да измерят температурата на лунния грунт. За маршрута на роувъра обаче не се съобщава нищо.
 
Един от най-важните аспекти на мисията ще бъде изследването на лунния прах, смятан за сериозен проблем при бъдещото колонизиране на Луната. Лунната повърхност непрестанно е подложена на силно облъчване от поток слънчев вятър и на ултравиолетово облъчване.
 
Руска база на Луната ще има до 2050 година

При това атмосферата на Луната е прекалено разредена и не може да я защити. Това довело до образуване на слой заредени йони близо до лунната повърхност. В резултат прахови частици летят във въздуха под въздействието на електростатичната левитация.
 
Поради липсата на вятър на Луната частиците проникват във всички цепнатини и могат да повредят механизми, както и скафандрите на бъдещите колонизатори. Смята се, че мисията ще струва 93 млн. долара.