/ БГНЕС
Бенямин Нетаняху обеща държавна подкрепа за нова израелска лунна мисия, само дни след като първия такъв национален проект претърпя неуспех.
 
Космическият апарат „Берешит“ се удари в повърхността на Луната в четвъртък след критична повреда на двигателя. Досега само три държави са осъществили успешно кацане на Луната - СССР, САЩ и Китай, съобщи Спутник.
 
Израелският космически апарат „Берешит“ достигна до Луната, но се разби

Израел не успя да приземи космически апарат на лунната повърхност. Макар че израелският премиер беше изпълнен с похвали за мисията, заявявайки, че е „поставил Израел в историческите книги“ като една от седемте страни, които имат апарат, обикалящ около Луната. "Това е огромно постижение за „SpaceIL“ и възнамеряваме да пуснем „Берешит 2“. Държавата ще участва в изграждането на този нов проект, доказвайки нашите възможности", добави той.
 
Космическият апарат на стойност 100 млн. долара беше проектиран от частната компания „SpaceIL“ в сътрудничество с държавната „Israel Aerospace Industries“ (IAI) и стартирана чрез ракетата „SpaceX Falcon 9“.
 
Израелският космически апарат „Берешит“ снима Земята

Нетаняху лично посети контролната зала на „Берешит“ за очакваното кацане. Въпреки това, нещата се объркаха, когато „технически бъг“ по време на кацането насочи космическия кораб в погрешна посока с около 500 км/ч, според екипа, осъществил проекта.
 
Междувременно основателят и президентът на „SpaceIL“ Морис Кан съобщи, че организацията ще започне подготовката си за „Берешит 2“ още тези дни. Ако успее, това ще бъде първият частно изграден космически кораб, който ще се приземи на Луната.

БГНЕС

Частният израелски космически кораб "Берешит" с тегло 585 кг се разби на 11 април при спускането си на лунната повърхност. Ако опитът беше завършил успешно, Израел щеше да стане едва четвъртата страна в света след Съветския съюз, САЩ и Китай, осъществила кацане на Луната.

Мисията на "Берешит" първоначално беше част от съревнованието "Лунар Екс Прайз" на Google и дори стигна до финала. Надпреварата обаче приключи миналата година, без да бъде излъчен победител. От компанията решиха да продължат със собствени усилия, успявайки да съберат 100 млн. долара. Дарения за мисията направиха както милиардери, така и ученици.
БГНЕС