/ БГНЕС
До няколко години Израел отново ще изпрати апарат на Луната
Израелският космически апарат "Берешит" достигна до Луната днес, но планираното му контролирано или "меко" кацане беше неуспешно, съобщи Ройтерс, като се позовава на оперативния екип. Апаратът е имал поредица от технически проблеми по време на финалното спускане към лунната повърхност.
 
Един от ръководителите на израелската космическа мисия заяви, че апаратът със сигурност се е разбил, съобщи АП. "Берешит" е изгубил връзка със Земята секунди преди докосването на повърхността на Луната. По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна в контролния център на полета, за да наблюдава опита за кацане, съобщи ДПА.

БГНЕС

Слава и пари за екипа на израелския апарат „Берешит“, ако кацне на Луната

След неуспеха на мисията Нетняху заяви, че до няколко години Израел отново ще изпрати апарат на Луната, предаде ТАСС. "До 2,5-3 години израелски космически апарат ще се прилуни цял", каза премиерът в контролния център.
 
С проекта "Берешит" за кацане на Луната Израел се опита да стане четвъртата държава с подобно постижение след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай.

Израелският космически апарат „Берешит“ снима Земята

БГНЕС

"Берешит" е и първият лунен апарат, който не е създаден по правителствена програма.
 
Той е построен от организацията с идеална цел "Спейс Ай Ел" (SpaceIL), учредена за участие в конкурса "Лунар Екс прайз" на "Гугъл", и държавната "Израел еърспейс индъстрис". Бюджетът от 100 млн. долара е осигурен почти изцяло от частни дарители. "Берешит" беше изстрелян от Кейп Канаверал в САЩ на 21 февруари с ракета "Фалкон 9".
БТА