/ iStock/Getty Images
Докато човекът кацне на Марс ще минат години, но преди това желаещите получават възможност да изпратят името си на планетата, предаде ДПА.
 
Предложените имена ще бъдат изписани на микрочипове, за да отлетят към Марс с космическия апарат, който ще бъде изстрелян през юли 2020 г. и ще кацне на планетата през февруари 2021 г.

10 любопитни факта за Слънчевата система
Задачите на този роувър ще са да търси признаци за микробен живот в миналото, както и да изследва климата и геологията на Червената планета, да събере проби и да подготви човешко присъствие.
 
Програмата за изпращане на имена е част от кампания за привличане на интереса на по-голяма част от обществото към мисиите, планирани от НАСА за инициативата "От Луната към Марс".

Специалисти обясниха загадъчното изчезване на метан в атмосферата на Марс
Целта на НАСА е да изпрати астронавти отново на Луната до 2024 г., да изследва допълнително повърхността й и да използва наученото, за да изпрати астронавти до Марс през следващото десетилетие.
 
Хората, които предложат имената си в уебсайт до края на септември, ще получат бордна карта и точки за полетите на всяка мисия. Така желаещите ще имат право да свалят дигитални емблеми на мисиите.

Откриха уникален феномен на Марс
 
Повече от 2 милиона имена бяха предложени за подобна програма на НАСА преди мисията "ИнСайт" до Марс.

И още:

Планетите с океани: Най-добрата възможност за извънземен живот?

Учени откриха подземно езеро под Южния полюс на Марс (СНИМКИ)

На Марс може да е имало океани и живот преди появата им на Земята

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА