Наистина любов е най-романтичният филм
Наистина любов е най-романтичният филм / снимка: БГНЕС

"Наистина любов" е най-романтичният филм, показва британско изследване. Над 20 на сто от участниците в допитването заявили, че лентата им създава настроение за любов. На второ място е "Тетрадката", а на трето - анимационният филм УОЛ.И.

Неврологът д-р Дейвид Луис заяви, че и трите филма пораждат "огледални" неврони в мозъка. "Ако екранна двойка се целува страстно, огледалните неврони в главите на зрителите ще се задействат, създавайки усещане, че самите те се целуват. Те ще изпитат същите силни и приятни емоции като тези на екрана", допълни д-р Луис.

Той допълни, че някои филми повишават и нивата на адреналина, засилвайки сексуалното привличане. "Когато двойка гледа романтичен филм заедно, всеки човек погрешно отдава част от предизвикания от филма адреналин на присъствието на партньора или партньорката. Двойките е много по-вероятно да се докосват, да се държат за ръце, да се прегръщат и целуват, докато гледат романтичен филм, отколкото ако гледат не толкова чувствена лента", заяви изследователят.

Десетката на най-романтичните филми е изготвена от компанията Лов филм енд майнд лаб интернешънъл, която попитала 150 души коя лента е най-вероятно да им създаде настроение за любов.

"Наистина любов" на режисьора Ричард Къртис проследява любовния живот на група лондончани в подготовката за Коледа.

На четвърто място е поставен "Нотинг Хил", следван от "Мръсни танци", "Дух", "Хубава жена" и "Титаник".

На девето място е спортната драма с Том Круз "Джери Магуайър", а "Казабланка" заема едва десето място, макар мнозина да го определят за един от най-романтичните филми.